По отношение на изборния процес бяха въведени много иновации, но

...
По отношение на изборния процес бяха въведени много иновации, но
Коментари Харесай

Доц. Златогор Минчев: Машините не могат да бъдат манипулирани, както говорят политици

По отношение на изборния развой бяха въведени доста нововъведения, само че преди години нямаше 100% машинно гласоподаване. Това сподели за дневния блок " Добър ден, България " на Радио " Фокус " доцент Златогор Минчев от Института по осведомителни и информационни технологии към Българска академия на науките и началник секция " Информационни технологии “ в сигурността.

По думите му тогава са убедили ЦИК, че тази технология е доста забавна за въвеждане в България, само че би трябвало да бъде в две направления – да се модернизира процеса, по който тя се употребява, а другата е била да се вършат опити за отдалечено електронно гласоподаване.

" В момента тази цялата работа мощно се политизира. Дискусиите в Народното събрание се трансформират в моменти за улични митинги, предизборни пропаганди, които са доста несъответствуващи в обстановката с негласувания бюджет “, счита Минчев.

Той е безапелационен, че машината може да бъде манипулира в доста и разнообразни контексти, само че с цел да може някой да се намеси би трябвало да има достъп на равнище производител в тези системи.

И добави, че като цяло целият избирателен развой надали може да бъда манипулиран по метода, по който се разяснява от някой политически партии. " Въпросът е дали хората харесват този тип гласоподаване поради ниската изборна интензивност “.

" Отчасти машините са повода за ниската изборна интензивност, тъй като част от електората е надъхан от партиите, че този способ е нерешителен “, уточни доцентът.

" Хакването на машина може да стане посредством човек, който е включен вътре, тестван е. Той качва програмен продукт и трансформира изборните резултати, само че по-скоро доста се спекулира “, той. 

Доц. Минчев заключи, че машинният избор като технология е стар и би трябвало да вървим към опция да гласуваме електронно в придвижване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР