По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Варна двама мъже на възраст

...
По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Варна двама мъже на възраст
Коментари Харесай

Съдят двама мъже за съпричиняване смъртта на жена в пътен инцидент

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Варна двама мъже на възраст 21 година и 47 година ще бъдат съдени за без значение съпричиняване на гибел по несъобразителност на жена в пътен случай – закононарушение по член 343, алинея 1, писмен знак „ В “ по отношение на член 342, алинея 1 от Наказателен кодекс.

И.М. (47 г.) работел като водач в частна компания, занимаваща се с туристически транспорти и транспорт на личен състав. Управлявал длъжностен пътнически микробус и на 11 септември 2021 година изпълнявал постоянен курс за превозване на чиновници на хотел в к.к. Златни пясъци до Варна. Превозното средство се движено по бул. „ Генерал Колев “ със скорост към 40 км/ч. Приближавайки кръстовището с бул. „ Цар Освободител “ лидерът му забелязал промяната на сигнализацията на светофарната уредба от зелена на жълта и ускорил скоростта до 57 км/ч.

По същото време по бул. „ Цар Освободител “ се движел лек автомобил, ръководен от 20-годишният тогава С.Д. Наближавайки същото кръстовище за него светел червен забранителен сигнал на светофара. Още преди да е спрял, светлината се сменила на жълта и това предизвикало младия мъж да форсира, достигайки към 41 км/ч на придвижване при нахлуване в кръстовището.

Така се стигнало до конфликт сред двете МПС. Микробусът се преобърнал, плъзнал се по платното за придвижване и се блъснал в дирек. Водачът и един от пасажерите в него съумели да излязат без усложнения, само че една жена останала затисната вътре. С помощта на чиновници на РДПБЗН – Варна тя била извадена и превозена в болнично заведение. Установени били съществени контузии и счупвания на гръбначни прешлени, водещи до парализа на долните крака. В болница бил прегледан и пасажер от микробуса, който имал контузни пострадвания.

Въпреки извършеното оперативно и друго лекуване, потърпевшата не съумяла да се възвърне от получените контузии, тя умряла през ноември 2021 година. От заключението на назначената съдебномедицинска експертиза станало ясно, че има причинно–следствена връзка сред претърпяното пътнотранспортно произшествие на 11 септември и настъпилата гибел на дамата.

В хода на следствието на случая станало ясно, че двамата водачи не са карали след приложимост на алкохол или наркотични субстанции сега на произшествието. Видно от заключението на автотехническата експертиза било, че при постигане на стоп-линията на кръстовището от микробуса, ръководен от И.М., сигналът на светофарната уредба се е сменял от жълт към червен. А сега на постигане на стоп-линията на кръстовището от лекия автомобил, ръководен от С.Д., светофарът е светел с жълт сигнал.

Предстои делото против двамата обвинени да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР