По общо 14 преписки свързани с бившия депутат от ДПС

...
По общо 14 преписки свързани с бившия депутат от ДПС
Коментари Харесай

ДБ: Прокуратурата е започнала и прекратила 14 преписки срещу Пеевски

По общо 14 преписки свързани с някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски прокуратурата е отказала да образува следствия. Това се разбра от отговор на държавното обвиняване до краткотрайната парламентарна комисия “Магнитски”.

В писмото на прокуратурата се споделя, че директно след оповестяването от страна на Съединени американски щати на глобите по световния закон “Магнитски” след самосезиране във ВКП са формирани преписки. Не се схваща обаче какъв брой от инспекциите са почнали преди и какъв брой - след, оповестяването на глобите на 2 юни.

Снети са пояснения от Делян Пеевски и Илко Желязков. От третият глобен от Съединени американски щати - Васил Божков, пояснения не са снети, тъй като “същият се укрива в страна отвън ЕС”, гласи информацията от държавното обвиняване.

По преписките против Делян Пеевски общо 13 са завършили с постановления за отвод от формиране на досъдебно произвеждане, По една от преписките е следено произвеждане, което е прекъснато през 2007 година с разпореждане за преустановяване на наказателно произвеждане заради липса на закононарушение.
По отношение на укриващият се в Дубай предприемач Васил Божков прокуратурата е образувала 9 преписки, като се показва, че една е след самосезиране. Четири от тях са прераснали в досъдебни производства, по които Божков е обвинен. Срещу Илко Желязков няма формирани преписки.

“Виждаме по какъв начин прокуратурата изпира Делян Пеевски. Тя не вижда в активността му никакъв проблем”, разяснява след съвещанието на комисията “Магнитски” ръководителят ѝ Надежда Йорданова ( “Демократична България”). “Големият брой прекъснати преписки за Пеевски би трябвало по-скоро да ни тревожат, в сравнение с да ни радват. Има въпроси по отношение на дейностите на проверяващите органи”, сподели още тя.

Комисията през днешния ден реши да изиска спомагателна информация дали има данни за народни представители, финансирани от хората или компаниите, за които Съединени американски щати постановиха наказания по “Магнитски”.

На съвещанието беше изслушан зам.-министърът на правораздаването Иван Демерджиев. Той заяви, че се приготвя законопроект, който да уреди последствията от налагане на наказания по световния закон “Магнитски”. Миналия месец е основана междуведомствена работна група, която да приготви текстове за законопроект, който да уреди последствията от закона "Магнитски " и такива от сходни актове, които могат да обиден националната сигурност на страната в икономическо и финансово отношение, изясни Демерджиев.

Той уточни, че на равнище Европейски Съюз няма сходна уредба, а работната група е решила да не се ползват непосредствено последствията на закона "Магнитски " или сходните актове, а българската страна да сътвори Консултативен орган, който да подкрепи Министерския съвет самичък да дефинира листата на лицата, които заплашват националната сигурност в стопански и финансов аспект.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР