По-образованите опълченци са търсили наистина свободата, европейската култура, - това

...
По-образованите опълченци са търсили наистина свободата, европейската култура, - това
Коментари Харесай

Тошо Пейков: По-образованите опълченци са търсили свободата

По-образованите опълченци са търсили в действителност свободата, европейската просвета , - това което го е нямало в Османската империя. Хората като Никола Корчев - един от най-известните опълченци, биват потъпкани .
Това сподели пред БНР основният секретар на придвижване " Оборище " и създател на фотоалбума " Епопея за незабравимите български опълченци " Тошо Пейков .
 Трибагреникът се издигна над Паметника на Незнайния боец
Трибагреникът се издигна над Паметника на Незнайния боец

По мотив 141 години от Освобождението на България

Опълченецът Никола Корчев се дами за най-красивата мома в своето село . Турците й протягат ръка. Корчев реже главите на двама от тях и бяга в Цариград. Там приключва курсове за ватман. Качва Апостола на Свободата - Васил Левски в локомотива. Някой го предава и той бяга към Ловеч. В Ловеч той става опълченец в 3-та тайфа, в 3-та рота, която е притежател на Самарското знаме " , описа Пейков историята на един от опълченците.

Според някогашния длъжностен министър на културата проф. Петър Стоянович българската страна няма национална политика да опазва своята памет .

Той се аргументира с неналичието на самопризнание от младата българска страна към опълченците приживе, изразено и в неудовлетворени " прошения за пенсии ".

" Не знам дали би трябвало да генерализираме това отношение като отношение на страната към избрана каста от българските поборници ", сподели проф. Стоянович, който в този момент е в Института за исторически проучвания на Българска академия на науките.
 Плевнелиев: Духът на опълченците е жив, българинът ще се изправи и в най-голямата рецесия
Плевнелиев: Духът на опълченците е жив, българинът ще се изправи и в най-голямата рецесия

На тържествена инспекция в Габрово президентът и висш главнокомандващ на българската войска Росен Плевнелиев одобри почетния строй...

По думите му по-голямата част от тези прошения (за пенсии) са били задоволени . Има си законодателство, обвързвано с това нещо, естествено като при всеки закон и нормативен акт, някъде нещата се пропукват заради недовиждане, други - заради персонални пристрастености. Това го има на всички места, за какво по това време да бъде изключено, изясни професорът.

Относно търга, на който бе закупен истинския портрет на княз Александър Батенберг, който е отпред на Княжество България от 26 юни 1879 до 26 август 1886 година, проф. Петър Стоянович изясни разходът на Министерство на културата като: " пренебрежимо дребен ".

Един от донорите на множеството музеи в страната - Румен Манов означи, че българите нямаме културата за приоритет. Другата неприятна линия, която имаме, като се изключи че не сме екипни играчи, сякаш доста малко се отделя за просвета, не е приоритет културата .

" Да, хубаво е да имаме пътища, само че няма да учудим света със стъкло, метал и желязо . Ще ги зарадваме, ще ги възхитим с нашата природа, с нашия фолклор, с нашата бойна популярност, с нашата история, с нашите традиции - неща, които не са напълно приоритет и това е една част от моята активност ", сподели Манов.new
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР