По-облекчена процедура за преиздаването на български лични документи на сънародниците

...
По-облекчена процедура за преиздаването на български лични документи на сънародниците
Коментари Харесай

​Документите в чужбина ще се издават само с едно посещение в консулството​

По-облекчена процедура за преиздаването на български персонални документи на сънародниците ни, които живеят в чужбина. Това плануват законови промени, импортирани за разискване в Народното събрание от Министерския съвет. Те плануват паспортите отвън страната да могат да стигат до сънародниците ни и по пощата или с куриерски услуги.

Има едно място в Берлин, където паспортът може да се употребява и за удоволстие. Това е тук - някогашната гранична зона сред руския и американския бранш, небезивестният " Чекпойнт Чарли ". Навсякъде другаде персоналните документи са нужда.

Пред консулството в Берлин потокът от хора не стопира. Идват от разнообразни краища на Германия, с цел да си получат документите. Чакат още преди началото на работното време. Служител на посолството се пробва да вкара ред.
Емин Юсуф: Това очакване е ненужно, доста е ненужно.
Дипломатическото ведомство в София схваща казуса и министърът на външните работи инициира законодателни промени, които да облекчат жителите. В консулската работа в Берлин новината се приема с запаси.
Сали Валентинов: Много хубаво, само че нямам доверие да се промени нещо. Досега нищо не се е трансформирало. Много години е било по този начин.
Българският дипломат твърди, че тъкмо това ще стане, тъй като е открит вид за смяна на реда за приемане на персоналните документи.
Елена Шекерлетова, дипломат на Р България в Германия: Уверена съм, че инициираните законодателни промени значително ще облекчат нашите сънародници в чужбина, тъй като те плануват документите и заявките за издаване на нова персонални документи да се подават или персонално в консулската работа, или по електроннен път посредством автоматизираната електронна система на Министерство на външните работи. Когато те са подадени персонално, готовият документ ще може да се получи по пощата посредством лицензирана компания за пощенски или куриески услуги. Когато документите или заявките са подадени по електронен път, тогава ще належащо съответният жител да се яви персонално в консулската работа. Така от две явявания ще бъде належащо единствено едно. Освен това се съкратяват периодите за обработка на тези заявки и също по този начин се удължава срокът на годност на паспортите.
Новите промени ще бъдат от изгода освен за редовите жители, само че и за чиновниците в консулствата.
Таня Георгиева, експертен чиновник в консулска работа: Това би облекчило значително нашата работа като освободи административен наш потенциал и би облекчило напора от хора, който виждате сега в консулска работа.
Проектът за снабдяване на документите в чужбина посредством пощальон към този момент се преглежда в Народното събрание. Ако бъде признат, той ще се отнася до всички страни, освен до тези в Европейския съюз. Подобна процедура имат и други страни в общността.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР