По-ниското ДДС за заведенията и ресторантите може да влезе в

...
По-ниското ДДС за заведенията и ресторантите може да влезе в
Коментари Харесай

9% ДДС за заведенията може да влезе в сила още от 1 юни

По-ниското Данък добавена стойност за заведенията и заведенията за хранене може да влезе в действие още от 1 юни, научи NOVA. Очакваше се дефинитивно решение по тематиката да бъде взето в сряда, само че към този момент договарянията не престават.

По-нискaта данъчна ставка няма да докара до по-ниски цени в менюто на заведенията, тъй като концепцията е свободните пари да оказват помощ на сектора да оцелее, без да повишава цените. Собствениците  одобриха задушевно идеята  мярката да влезе в действие още от това лято, защото съгласно тях това ще предотврати банкрута на огромна част от  заведенията за хранене и заведенията, които и в този миг не могат да отворят порти. Ще бъде избегнато и редуциране на личен състав.

Сметките на сектора демонстрираха, че по-ниският налог добавена стойност от 9 %,  вместо 20, няма да е в интерес на крайния клиент.

" Достатъчно е да не се подвигат цените, има 4 по-сериозни повдигания на цените в нашия отрасъл. Тази мярка най-вероятно ще ни разреши да замразим тези цени и да влагаме в личния състав си, с цел да го спрем да пътува за чужбина ", съобщи Ричард Алибегов, ръководител на Асоциация на заведенията в България.

A с цел да оцелеят заведенията, новото Данък добавена стойност би трябвало да се вкара още в този момент, твърди ръководителят на НФСБ Валери Симоенов.

" Повече от явно е, че най-тежкия удар коронавирусът нанесе тъкмо върху този отрасъл. И е естествено на тези хора да им дадем опция да компенсират отчасти загубите, които са претърпели, а не да им го дадем от 1 януари 2021 година, когато тях няма да ги има към този момент ", счита той.

" Много е значимо да забележим по кое време ще влезе Данък добавена стойност, тъй като банкрутите и съкращенията са сега. Голяма част от сектора към момента не е отворил, а огромна част от нашите сътрудници към този момент банкрутираха ", добави Алибегов. А в подмяна от сектора дадоха обещание изсветляване  на бизнеса и не по-малко доходи в хазната.

Засега мярката не се обсъжда  за други сектори. Коалиционният сътрудник Валери Симеонов подходи с схващане и към мнението на финансовият министър, който не утвърждава свалянето на Данък добавена стойност за заведенията.

" Аз доста почитам Горанов и считам, че той е един същински родолюбец, тъй като милее за бюджета на страната. Поведението му е безусловно съответно, дори и в тази рецесия ", счита той.

Мярката  ще обхване близо 95 % от заведенията – колкото са категоризирани по закона за туризма. А какъв ще е резултатът за сектора, зависи от това по кое време ще се вкара по-ниското Данък добавена стойност. Точната дата обаче към момента се разисква.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР