По-ниските цени на електроенергията отслабват натиска върху общата инфлация и

...
По-ниските цени на електроенергията отслабват натиска върху общата инфлация и
Коментари Харесай

ОИСР: Глобалната икономика показва признаци на подобрение

По-ниските цени на електрическата енергия отслабват натиска върху общата инфлация и бюджета на семействата, само че устойчивата съществена инфлация и по-високите лихви оказват все по-голямо въздействие върху стопанската система. Това се показва в икономическите прогнози на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), оповестени през днешния ден на уеб страницата й.

Глобалната стопанска система демонстрира признаци на усъвършенстване, само че подемът остава слаб на фона на забележителните опасности за спад. По-ниските цени на електрическата енергия спомагат да се намали общата инфлация и отслабват натиска върху бюджета на семействата, като по-ранното от предстоящото отваряне на Китай е дало подтик на световната икономическа активност. Основната инфлация обаче продължава да е устойчива и въздействието на по-високите лихви се усеща от ден на ден в стопанската система.

Глобалният напредък се е нормализирал, само че подобрението е нежно

Глобалният напредък на брутния вътрешен артикул (БВП) през 2023 година ще е 2,7 на 100, най-ниското годишно ниво от международната финансова рецесия, с изключение на пандемичния интервал през 2020 година, съгласно прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. За 2024 година се планува нищожно усъвършенстване до 2,9 на 100. Годишният напредък на Брутният вътрешен продукт, ще е под наклонността, както през 2023 година, по този начин и през 2024 година, макар че последователно ще нарасне през 2024 година на фона на по-умерената инфлация и укрепването на действителните приходи, съобщи Българска телеграфна агенция.

Основната инфлация остава висока

Основната инфлация се е намалила в множеството стопански системи през последните месеци поради спада при цените на електрическата енергия, макар че цените на питателните артикули и услугите са траяли да се покачват бързо. Основната инфлация продължава да е настойчиво висока.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз планува общата инфлация да е 6,6 на 100 през 2023 година и да се намали до 4,3 на 100 през 2024 година

Заплати и приходи

Комбинацията от висока инфлация и нищожно нарастване на заплатите е довела до спад на действителните заплати през 2022 година Много държавни управления са дали необятна поддръжка, с цел да смекчат въздействието върху семействата на високите цени на електрическата енергия и питателните артикули. Според прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз действителните заплати ще спрат да се намаляват в множеството страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР