По-ниските такси за банкови преводи в евро в ЕС ще

...
По-ниските такси за банкови преводи в евро в ЕС ще
Коментари Харесай

Ева Майдел: В България ще пестим 60-70 млн. евро на година от по-ниските такси за банкови преводи в евро

По-ниските такси за банкови преводи в евро в Европейски Съюз ще спестят пари на българските жители, които изпращат или получават пари в евро. Това сподели в пред Би Ти Ви евродепутатът от групата на ЕНП Ева Майдел. Средно за Европейски Съюз може би ще спестим към 1 милиарда евро на година, а за България – към 60-70 милиона евро, пресметна тя.

По думите ѝ от по-ниските такси ще се възползват родителите, чиито деца учат или работят в чужбина, фамилиите в чужбина, които изпращат пари до България, както и българският бизнес.

„ В момента, в случай че желаете да извършите един превод, той може да бъде доста дребен – от 10 евро да вземем за пример, най-вероятно ще ви се наложи към 15-20 евро такса според от банката. От декември още тази година тези такси ще бъдат приравнени към таксите, които плащаме за вътрешни преводи – от 2 до 5 лв. ”, сподели българският евродепутат.

„ С този правилник отстраняваме един същински двоен стандарт сред еврозоната и страните отвън еврозоната. За съпоставяне, в Румъния също има високи такси, само че те са двойно по-ниски от българските такси. Тоест ние плащаме голословно високи такси, което не желаеме да позволим да се случва повече и тъкмо по тази причина ни се наложи да предприемем тези ограничения ”, посочи Ева Майдел.

Тя посочи, че втората част на регламента също е доста значима – най-много за всички българи, които употребяват кредитни или дебитни карти и пътуват постоянно, както и за българския бизнес.

„ В момента отиваме, използваме картата си на ПОС терминал, теглим пари, само че нито знаем обменния курс, нито таксите, които ни се постановат. Научаваме това един месец по-късно, когато си получим банковото извлечение. Регламентът планува тази информация да се дава авансово, още когато подписваме контракта с въпросната банкова институция, когато вземем нашата кредитна или дебитна карта, и също по този начин, когато използваме картата и на банкомат – по допустимо най-бързия метод – с есемес, посредством банково приложение ”, означи Майдел.

По думите ѝ това ще докара и до по-голяма конкуренция сред банките и в целия бранш.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР