По-ниски държавни такси по граждански дела, ако документите се подават

...
По-ниски държавни такси по граждански дела, ако документите се подават
Коментари Харесай

По-ниски такси по граждански дела при използване на Единния портал за електронно правосъдие

По-ниски държавни такси по цивилен каузи, в случай че документите се подават през Единния портал за електронно правораздаване. Това дефинитивно гласоподава Народното събрание с измененията в Гражданския процесуален кодекс, съобщи БНР.

С други промени в Наказателно-процесуалния кодекс се вкара опция за електронно известяван на потърпевшите по хода на наказателното дело, както и връчване на призовки по електронен път.

С 15 на 100 ще е по-ниска държавната такса по цивилен каузи, когато молбата е подадена посредством Портала за електронно правораздаване. За задачата съдилищата се задължават да обезпечават на страните опция за възнаграждение на таксите по електронен път.

Освен призовки, по електронен път ще могат да се изпращат известия и бумаги на обвинен, очевидец, частен ищец, частен обвинител, цивилен просител, цивилен ответник.

При неспособност връчването да се реализира по електронен път ще се минава към връчване по обичайния метод - на сегашен или непрекъснат адрес.

Разширява се и опцията за прилагане на видеоконферентни връзки в наказателните производства.

Депутатите категорично записаха, че при случаи на оповестено изключително състояние, военно състояние, злополучие, зараза, други форсмажорни условия или при изразено документално единодушие на обвинения и неговия бранител, обвиненият ще може да взе участие в делото и посредством видеоконференция, като в тези случаи самоличността му ще се удостоверява от началника на пандиза или началника на ареста или от избран от тях чиновник.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР