По непотвърдена информация от Министерство на отбраната бригаден генерал Валентин

...
По непотвърдена информация от Министерство на отбраната бригаден генерал Валентин
Коментари Харесай

Отзован от Аню Ангелов аташе се оказа спипаният шпионин?

По непотвърдена информация от Министерство на защитата бригаден военачалник Валентин Цанков е запоздреният върховен български офицер, който е изнасял секрети на НАТО и Европейски Съюз в интерес на Русия.

По-рано от прокуратурата оповестиха, че български военачалник от запаса е продавал класифицирана информация на съветски консултант в съветското посолство. За случая е известено и Министерство на външните работи, което да предприеме съответните дейности.

Разкритието кой е генералът от запаса Валентин Цанков направи през септември 2019 година политологът Антон Тодоров, който разказа въз основата на документи от персоналното дело в архива на Разузнавателно управление на Министерството на нар самоличността на един от комунистическите военни шпиони, оголен и задържан през днешния ден от ДАНС и Специализирана прокуратура.

Цанков бе отзован през 2012 година по персонално решение на тогавашния министър на защитата Аню Ангелов като боен аташе в Съединени американски щати.

По-късно пък, когато Ангел Найденов бе министър, генералът стана негов консултант и работи по стратегии в учредения от него след мандата му на " Дякон Игнатий " 3 Център за проучване на защитата и сигурността.

Бригаден военачалник Валентин Цанков е роден на 25 август 1956 година, в град Пловдив. Завършил е военно учебно заведение, военна академия и генерал-щабна академия. Специализирал е в Съединени американски щати, Германия, Гърция, Италия и Русия. Служил е във войските, Генералния щаб и МО. Бил е шеф на дирекция в МО, аташе по защитата в Лондон и Вашингтон, консултант в НАТО и консултант на министъра на защитата. Заместник-председател на Асоциацията на сухопътни войски и до момента. Експерт по национална сигурност в Центъра за проучване на защитата и сигурността, полиглот. Безпартиен.



Той бе интензивно протестиращ против Иван Гешев през лятото на 2020 година Сочен е за непосредствен до президента Румен Радев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР