По него ще тече ток със сила 2000 ампера при

...
По него ще тече ток със сила 2000 ампера при
Коментари Харесай

Китай полага най-дългия свръхпроводим кабел

По него ще тече ток със мощ 2000 ампера при напрежение 35 киловолта

Бъдещите електропреносни мрежи може да се възползват от свръхпроводимостта
(снимка: CC0 Public Domain)

Държавната електромрежа на Шанхай стартира полагане на най-дългия в света свръхпроводим кабел. Проектът ще се употребява за демонстрации, само че в същото време има и комерсиални цели, заяви локалното издание CN Tech Post.

Кабелът с дължина 1,2 км ще свърже две подстанции, като по него ще тече ток със мощ 2000 ампера и напрежение 35 киловолта. Очаква се полагането на кабела и построяването на съответната инфраструктура да завърши до края на годината.

Съпротивлението в кабела ще нулево или близо до нулата. Без това свойство, построяването на линия с сходни характерности би било извънредно комплицирано и скъпо. Свръхпроводимият кабел е създаден от китайски експерти. Той съставлява пакет от 20 или 30 жици с дебелина единствено 0,4 мм.

Проектът се опира на така наречен високотемпературна свръхпроводимост, при която за постигане на нулево противодействие на носителя на ток е належащо изстудяване не до температура, близа до безспорната нула (-273 °C), а единствено до -196 °C. Това значи, че може да се приложи изстудяване с течен азот, което е относително просто и налично решение.
още по тематиката
Бъдещата свръхпроводима линия ще влезе в комерсиална употреба, с цел да се оценят на процедура всички плюсове и минуси на сходна технология за предаване не електрическа енергия на относително огромни дистанции.

Придобитият опит ще помогне на китайците да се приготвят за всеобщото внедряване на свръхпроводими линии за предаване на електрическа енергия в градски условия.

Свръхпроводимостта се преглежда от от ден на ден експерти като перспективна технология за угаждане на възходящите потребности от електрическа енергия в мегаполисите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР