По националната програма за саниране са били обновени около 2000

...
По националната програма за саниране са били обновени около 2000
Коментари Харесай

Над 60 000 многофамилни сгради в страната чакат да бъдат обновени

По националната стратегия за саниране са били актуализирани към 2000 здания. По ПВУ ще бъдат актуализирани още към 800.

Към двете стратегии има голям интерес, като  за над 3000 заявки от сдружения на притежатели няма да има финансов запас .
 
Това изясни пред БНР доктор Драгомир Цанев, изпълнителен шеф на Центъра за енергийна успеваемост. По думите му  над 60 000 многофамилни здания в страната чакат да бъдат актуализирани , голям е и броят на еднофамилните, в които живее огромна част от популацията.

Вероятно ще би трябвало да плащаме за бъдещо възобновяване на постройките , в които живеем, само че това не значи, че това заплащане не би трябвало да бъде подпомагано от страна на страната, означи Цанев.

" Тези заеми, които вероятно бихме взели, с цел да възобновим нашите здания, би трябвало да са извънредно атрактивни  и от тях да могат да се възползват всички, без ограничавания от обществен статус, приходи, възраст, което постоянно е проблем, само че решим проблем. "

Министерство на регионалното развитие бави оповестяването на резултатите от първия етап  на програмата за саниране, с цел да не се повлияе върху локалните избори, тъй като общините са главният мотор на процеса.

 istock istock
" Местните управляващи ще са на фронтовата линия, без да имат виновност  за това, което се случва ", разяснява Драгомир Цанев.

По думите му,  недоволни ще има  – 3067 са подадените заявки, а едвам 600 здания ще бъдат актуализирани на първия стадий.

" 2400 здания и техните недоволни притежатели на жилища ще имат какво да кажат на локалните управляващи. "

Тези 2400 здания към този момент са финансирали техническите паспорти . Те няма да имат задоволително време за втория стадий от програмата, тъй като кандидатстването завършва в средата на януари, а резултатите от първия ще бъдат оповестени в средата на ноември, уточни още Цанев.  

" Ще се окаже, че  въпреки да има явен интерес, няма да имаме физическата опция да го посрещнем  и няма да имаме инструментите, с които да помогнем на жителите да продължат своя интерес към програмата.  Ще има оттегляне, само че ще има задоволително сдружения на притежателите, които няма да се откажат  и са подготвени още на този стадий да вземат участие със съфинансиране. Но на тях би трябвало да им се помогне. Да им се обезпечи време, условия, принадлежности да покрият съфинансирането. Това не го виждаме. "

Този преход, колкото и да е значим, колкото и да е неминуем, е  толкоз равномерен, че като че ли не се случва , разяснява Драгомир Цанев.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР