По-нататъшното сближаване с Русия е стъпка в грешната посока и

...
По-нататъшното сближаване с Русия е стъпка в грешната посока и
Коментари Харесай

САЩ за договора на Сърбия с Русия: Изненадващ ход в грешната посока

" По-нататъшното доближаване с Русия е стъпка в неверната посока и опонира на изразените европейски желания на Сърбия. Белград би трябвало да форсира стъпките за прогрес по европейския път, в това число диверсификация на енергийните източници, с цел да се понижи енергийната взаимозависимост от Русия и привеждане на външната политика и политиката за сигурност в сходство с Европейския съюз “, обявиха от Държавния департамент на Съединени американски щати във връзка подписаното сред Белград и Москва съглашение за съгласуваност по външната политика, написа сръбската редакция на The Voice of America .

Никоя страна не би трябвало да уголемява съдействието си с Русия, до момента в който тя продължава експанзията си против Украйна, прибавят от американското дипломатическо ведомство.

Документът беше подписан предходната седмица по време на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк от сръбския външен министър Никола Селакович и съветския външен министър Сергей Лавров.

Тогава Селакович сподели, че това е механически документ, който е подписан за първи път през 1996 година и че съдържа изказвания, свързани с Косово и външната политика, и че в него няма детайли на политиката за сигурност.

Говорителят на Държавния департамент съобщи пред Voice of America, че новината за съглашението е изненадваща и в цялостен контрастност с други градивни срещи, извършени със сръбски представители в Ню Йорк. В отговора не се прецизира за кои срещи става въпрос.

Президентът на Сърбия Александър Вучич беседва в Ню Йорк, наред с други, със съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан и заместник-министъра по политическите въпроси Виктория Нуланд.

" По-нататъшното доближаване с Русия е стъпка в неверната посока и опонира на изразените европейски желания на Сърбия. Сърбия би трябвало да форсира стъпките за прогрес по европейския път, в това число диверсификация на енергийните източници, с цел да се понижи енергийната взаимозависимост от Русия и привеждане на външната политика и политиката за сигурност в сходство с Европейския съюз “, обявиха от Държавния департамент.

Между другото, ведомството акцентира, че Съединените щати не престават мощно да поддържат задачата на Сърбия да стане член на Европейски Съюз.

" Ясно е, че Русия не поддържа присъединението на страните от Западните Балкани към Европейския съюз и единствено се пробва да провокира разделяне в района. Бъдещето на Западните Балкани недвусмислено е в ЕС; разширението предизвиква дълготраен мир, непоклатимост и разцвет в целия район “, се заключава в отговора.

Европейският парламент разгласи в сряда, че ще изиска от Съвета на Европейски Съюз да спре договарянията за присъединение със Сърбия, в случай че тя не вкара наказания против Русия, съгласно плана за новата тактика на Европейски Съюз, забелязана от редакцията на Радио  " Свободна Европа “.

Евродепутатите ще обсъдят това в комисията по външна политика на 13 октомври, а окончателният вид на проектодоклада ще бъде признат под формата на резолюция на Екологичен потенциал на гласоподаване, което се чака да се състои през ноември.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР