По настояване на Хърватия сръбските рафинерии няма да получават петрол

...
По настояване на Хърватия сръбските рафинерии няма да получават петрол
Коментари Харесай

ЕС наложи енергийни санкции и срещу Сърбия

По гледище на Хърватия сръбските рафинерии няма да получават нефт по Адриатическия водопровод

С новия, осми пакет от наказания против Русия, Европейски Съюз вкара и първи пакет от наказания против Сърбия, която зависи от доставките на съветски нефт през Хърватия. Това съобщи сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин, откакто през днешния ден Евросъюзът стартира техническия развой по завършване на наказателната процедура против Русия.

Пакетът наказания е мощно подкрепян от Хърватия. Нейното пристанище Омишал (на остров Крък, в Адриатическо море) има терминал за танкери за петрол и нефтопродукти. Оттам петролът потегля по така наречен Адриатически водопровод до Сърбия за пречистване в рафинерията Naftna Industrija Srbije (NIS), 56,15% от която са благосъстоятелност на компания от съветската група „ Газпром “. На 22 април хърватският държавен оператор на тръбопроводи JANAF съобщи, че ще продължи да доставя недопечен нефт на NIS, откакто тя беше извадена от пакета наказания на Европейски Съюз.

Сега обаче петрол няма да тече от Хърватия към Сърбия, без значение че Еврокомисията в началото предвиждаше изключение за сръбските рафинерии. Затова Сърбия ще би трябвало да се ориентира към други способи за доставка на нефт, които ще са по-скъпи за страната.

" Европейски Съюз за следващ път потвърди, че е клуб на страни, разположили дивизии при Сталинград, а единствената поредност в политиките му е отмъщението против свободните нации. По самодейност на комплексирана Хърватия, на Сърбия е неразрешено да внася съветски нефт по Адриатическия водопровод, а на България - не ", цитира Вулин пресслужбата на вътрешното министерство.

" Обяснението, че българите имат съветска петролна рафинерия в Бургас, не кореспондира с обстоятелството, че сърбите в Панчево също имат съветска рафинерия. За усташите (б.р. - хърватските нацисти в миналото) и техните съдружници няма значение дали нещо има смисъл, значимото е да вреди на Сърбия. С самодейността на усташите, която Европейски Съюз утвърди, Сърбия е принудена да купува по-скъп нефт от Ирак и губи стотици милиони евро, които би могла да употребява ", показва още Вулин.

Според него в близко бъдеще Сърбия ще би трябвало да намерения за създаване на нефтопровод в партньорство с други страни, тъй като " където усташите могат да навредят на Сърбия, те ще го създадат ".

" Европейски Съюз е съюз, в който ориста ни се взема решение от една все по-неуспешна и все по-навреждаща Хърватия, място на нашето бъдещо оскърбление и страдалчество, по тази причина е по-добре да бъдем и военно, и политически неутрални, в сравнение с да членуваме в клуб, в който хърватските комплекси и възмездие ще бъдат закон и предписание. Европейски Съюз не наложи осмия пакет от наказания против Русия, а първия пакет от наказания против Сърбия, подло и тайно, както могат да вършат единствено усташите ", акцентира вътрешният министър.

Остро изявление против Хърватия направи и сръбският министър председател Ана Бърнабич. Според нея енергийните наказания против Сърбия " експлицитното искане и ултиматум " на Хърватия, ще аргументи стотици милиони евро директни вреди.

" Европейският съюз разреши тези наказания във щета на живота и стандарта на всички жители на Сърбия, в това число членовете на хърватското национално малцинство. Това ще ни коства стотици милиони евро ", сподели Бърнабич пред ТВ Хепи.

Според нея Хърватия е поискала глобите " и се гордее с това ", тъй като Сърбия желае да накаже отговорните за закононарушението край Босански Петровац през август 1995 година, когато хърватски самолети убиха цивилни, в това число деца.

" Хърватското управление даже не скри, че го е направило. Това е открит акт на неприязън на Хърватия към Сърбия - добави Бърнабич. - Това, което мислеха, че ще създадат на Русия, го направиха през вчерашния ден и на нас, тъй като ние подвластен от петролопровода от Хърватия. Използват го за политически шантаж и възмездие. Те (хърватите) употребяват силата за политическа война и възмездие, а Европейски Съюз го разреши. Те употребяват силата за политически цели, сподели Бърнабич и добави, че чака с неспокойствие Европейски Съюз да го изясни. "

Източник: segabg.com

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР