По нареждане на спецслужбите руските университети обучават студенти от ИТ-специалностите

...
По нареждане на спецслужбите руските университети обучават студенти от ИТ-специалностите
Коментари Харесай

Украинското контраразузнаване: Русия се готви за първата световна кибервойна

По разпореждане на спецслужбите съветските университети образоват студенти от ИТ-специалностите да организират кибернастъпателни интервенции, в това число против страните от НАТО и страни от Близкия Изток - страни, с които Москва евентуално възнамерява или планува опцията за военни дейности. Това разкри в изявление за Укринформ ръководителят на отдела за киберсигурност на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иля Витюк, предава " Фокус ".

" Русия започва това, което аз назовавам национална стратегия за кибернетична атака. В допълнение към набирането и разширението на личния състав на хакерските звена в личните си специфични служби, руснаците също по този начин организират акции за набиране и образование. Офицери от Главното разследващо ръководство (ГРУ) и Федералната работа за сигурност (ФСБ) се командироват във военните университети, които имат ИТ-специалности, в гражданските политехнически университети, където се вкарват специфични дисциплини за кибернастъпление за напреднали студенти. Те са особено научени по какъв начин да нападат сериозна инфраструктура ", твърди Витюк.

Той добави, че опасността се отнася освен за Украйна. " (Руснаците) учат спецификата на разнообразни страни от НАТО, страни от Близкия Изток – страни, с които Русия евентуално възнамерява или планува опцията за военни дейности. Ако в този момент тече първата кибервойна, Русия по едно и също време се готви за първата международна кибервойна! Те са доста съществени в това отношение ", добави представителят на СБУ.

По думите на Витюк по поръчка на спецслужбите в съветските университети се правят научноизследователски и развойни работи. Паралелно с това се образуват описи с най-хубавите студенти, които се изпращат на работа непосредствено в специфични служби, да вземем за пример в ГРУ.

Това се прави, с цел да се усили евентуалният брой и качество на хакерските атаки, убеден е Витюк.

Руските специфични служби също по този начин включват експерти в избрани области, които знаят по какъв начин е построена инфраструктурата на евентуалните обекти, против които може да бъдат осъществени хакерски атаки.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР