По нареждане на президента Джо Байдън Пентагонът е поставил в

...
По нареждане на президента Джо Байдън Пентагонът е поставил в
Коментари Харесай

САЩ в готовност да изпратят 8500 военни в Европа

По разпореждане на президента Джо Байдън Пентагонът е сложил в нараснала подготвеност към 8500 основани в Съединени американски щати бойци, които може да бъдат изпратени в Европа, в случай че Русия нападне Украйна, оповестиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки представителя на Пентагона Джон Кърби.

Вчера той съобщи, че дефинитивно решение още не е взето и това ще стане единствено в случай че НАТО реши да задейства своите сили за бързо реагиране или в случай че " възникне друга обстановка " по отношение на напрежението поради скупчването на съветски войски по украинските граници. " Целта е да се вдъхне убеденост на нашите съдружници от НАТО ", сподели Кърби и добави, че Съединени американски щати нямат желание да разполагат бойци в самата Украйна.

Говорителят посочи, че министърът на защитата Лойд Остин е предложил на Байдън към 8500 бойци да получат заповед да се приготвят за вероятно разполагане в Европа, имайки поради, че съветският президент Владимир Путин не отслабва военния си напън върху Украйна. Повечето от тези 8 500 военнослужащи биха били изпратени като част от натовските сили за бързо реагиране, в случай че те бъдат задействани. Кърби сподели, че не може да изключи опцията, че в границите на в допълнение подкрепление може да бъдат предислоцирани към този момент ситуирани в Европа американски бойци.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън организира през вчерашния ден вечерта 80-минутен видеоконферентен диалог с няколко европейски водачи за украинската рецесия, оповестиха Ройтерс и Франс прес.

В срещата участваха френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц, италианският министър председател Марио Драги, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, полският президент Анджей Дуда, английският министър-председател Борис Джонсън, президентът на Европейски Съюз Шарл Мишел и председателката на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен.

Пред публицисти Байдън назова срещата " доста, доста, доста добра " и сподели, че на нея е имало " цялостно единогласие ".

В изказване на Белия дом се споделя, че водачите са подчертали общото си предпочитание за дипломатическо споразумяване на рецесията към Украйна, само че са обсъждали и " подготовката за налагане на огромни последствия и огромната икономическа цена ", която Русия би платила, в случай че нападне Украйна, както и " укрепването на източния фланг на НАТО ".

След срещата полският президент Анджей Дуда сподели, че НАТО е единна по въпроса за Украйна. Искам да подчертая единството на Северноатлантическия алианс, съобщи той пред публицисти. " В момента няма съдружник, който да наруши солидарността с Украйна, с останалите членки на НАТО ", сподели той.

В изказване на Даунинг стрийт бе посочено, че участвалите в диалога водачи са били съгласни, че в случай че Русия нахлуе в Украйна, съдружниците би трябвало бързо да отвърнат с наказателни ограничения, в това число с " невиждан пакет от наказания " против Москва.

Деескалацията на напрежението с Русия по въпроса с Украйна изисква твърди и ясни предизвестия, само че също по този начин и засилен разговор с Москва, съобщи френското президентство. То заяви, че " през идващите дни " Макрон ще беседва с съветския президент Владимир Путин и с украинския президент Володимир Зеленски.

Днес министър председателят Кирил Петков привиква Съвета по сигурността. Заседанието е планувано за 16:30 ч.

Участниците ще обсъдят напрежението към Украйна и проектите на съдружниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса. По същия въпрос пък Народното събрание на страната ни се събира изключително в сряда.
Свързани вести Уплашихме се от война в Украйна Никола Минчев свика изключително съвещание на Народно събрание поради спора Украйна-Русия И Лондон се намеси в абсурда с Москва поради Украйна
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР