По над 5100 българи средно на ден подават заявления-декларации за

...
По над 5100 българи средно на ден подават заявления-декларации за
Коментари Харесай

По 5100 на ден молят за енергийна помощ за топло

По над 5100 българи приблизително дневно подават заявления-декларации за помощ за отопление. От началото на акцията на 1 юли до 5 август заявление за разпределяне на целева помощ за отоплителен сезон 2019/2020 година са внесли 139 829 души. Отказ са получили 7176 претенденти, оповестяват от Агенцията за обществено подкрепяне за Монитор.

Броят на поискалите енергийна помощ единствено през първия месец на периода за подаване, който продължава до края на октомври, се равнява на 70% от всички, получили средства за отопление през сезона (2018-2019 г.).

С целева помощ за отопление бяха подкрепени 209 647 случая на лица и фамилии, а изплатената сума е в размер на 98 898 841 лева Заповед за отричане на отпущането на целева помощ за отопление се издава, когато лицата и/или фамилиите не дават отговор на едно или повече от изискванията за разпределяне на този вид обществено подкрепяне. Целевата помощ може да се употребява и за отопление с ток, парно или природен газ.

Тази година критериите за разпределяне на помощта са изменени. С поправките е уголемен и обсегът на подпомаганите лица и фамилии посредством увеличение на самостоятелните коефициенти за достъп до целевата помощ.

Най-голямо е нарастването за рисковите групи. Това са възрастните хора и изключително тези от тях, които живеят сами, хората с увреждания и родителите, отглеждащи сами децата си, включени в просветителния развой. Предприети са и ограничения, с цел да не се допусне отпадане на хора от енергийно подкрепяне заради нарастването на пенсиите от 1 юли с 5,7%.

Месечният размер на помощта за отопление се подвига с 24,5% на 93,18 лева със заповед на обществения министър Бисер Петков, оповестяват от ведомството. Така сумата, която се изплаща от Агенцията за обществено подкрепяне за интервала 1 ноември – 31 март, ще се увеличи с 91,75 лева – от сегашните 374,15 лева на 465,90 лева Повишението е заложено в промени в наредбата за изискванията и реда за разпределяне на целева помощ за отопление, която беше обнародвана в „ Държавен вестник “ на 28.6.2019 година Според нея размерът на помощта нараства от 385 киловатчаса на 500 квтч.

Причина за нарастването на помощта са и избраните от Комисията за енергийно и водно контролиране по-високи цени на електрическата сила, които влязоха в действие от 1 юли. През тази година в бюджета на Министерството на труда и обществената политика са обезпечени 40 милиона лв. в допълнение за енергийно подкрепяне. Това ще разреши разширение на обсега и увеличение на размера на помощта.

По-трудно помощ ще получават фамилиите, чиито деца не вървят постоянно на учебно заведение. Целта на мярката е да се подтиква връщането на децата в учебно заведение. Право на целева помощ за отопление имат лицата и фамилиите, чийто средномесечен приход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация за приемане на помощта е по-нисък или еднакъв от диференциран най-малък приход за отопление.

Лицата и фамилиите също по този начин би трябвало и да дават отговор на изискванията, регламентирани в Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне. Заявления-декларации за разпределяне на целева помощ за отопление се подават в дирекциите "Социално подкрепяне " по сегашен адрес до 31 октомври. Заявленията са налични на интернет страницата на Агенцията за обществено подкрепяне.

От общо 28 страни в Европейския съюз 17 имат осезателен проблем с енергийната беднотия. Разходите на фамилиите за електричество порастват, като това е най-видимо в семействата с ниски приходи. Това излиза наяве от проучване на Open Exp (базирана в Париж организация с фокус върху устойчивото развитие), оповестено от Европейската коалиция за право на сила. Според проучването в България, Словакия и Унгария равнището на енергийна беднотия е „ рисково “, като 40 на 100 от нашенците са енергийно небогати съгласно стандартите на Европейската комисия. Най-добре се показват Швеция и Финландия, където равнището на енергийна беднотия е най-ниско.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР