По мои наблюдения епидемията върви към върха на развитието си,

...
По мои наблюдения епидемията върви към върха на развитието си,
Коментари Харесай

Епидемиологът д-р Сергей Сиденко: Вирусът ще мине през всички нас, въпросът е как  

По мои наблюдения епидемията върви към върха на развиването си, да я назовем втора вълна. Затова вирусът твърдо се е настанил в нашето общество. Докато по-рано говорихме, че пълзи, в този момент го има на всички места. Тенденциите на развиването й е като всяка зараза. Мисля, че тази седмица ще стигнем върха и следващите  две малко по малко ще вървим към спад на епидемиологичния развой. Всичко зависи от нашите ограничения,  които вземаме и използването им най-много, съобщи пред публицисти в Смолян епидемиологът доктор Сергей Сиденко. Той е шеф бранш „ Болнична епидемиология “ в МБАЛ – Смолян.
По думите му, задачата на тези ограничения не е да спрем вируса, а да го забавим, с цел да може здравната система да поеме тези заболели, които се нуждаят от хоспитализация, и да окажат медиците своевременна и качествена помощ.
 Европейска комисия: Няма да има задоволително ваксини за европейците преди 2022 Европейска комисия: Няма да има задоволително ваксини за европейците преди 2022
На имунизация против новия вид ковид до 2022 година ще се подложат единствено дребна част от жителите на страните от Европейски Съюз. Това заяви Ройтерс,...
„ Разбира се, че вирусът ще мине през всички нас - това е от ясно по-ясно, въпросът е по какъв начин!? Всичко, което приказваме за маски, отдалеченост, стерилизация и други, цели да понижи инфектиращата доза. Всички ще срещнем вируса, само че нека се срещнем да вземем за пример с хиляда вирусни единици, с които организмът по-лесно ще се оправим, в сравнение с 10 милиона едновременно. Целта е  да минем с най-малко жертви през тази зараза. Все отново обществото ни е задоволително отговорно, въпреки да има изключения. Като цяло съблюдават ограниченията – някъде по-добре, някъде по-зле, само че ги съблюдават. А щом ги съблюдаваме до някаква степен, въпреки не на 100%, дава някакви учредения да мислим, че след две-три седмици най-вероятно ще вървим към спад “, добави доктор Сиденко.
Той изясни, че първите три съществени съпътстващи болести, които водят до тежко протичане, са хронични сърдечно съдови болести, захарен диабет, хронични белодробни заболявания. „ Практически при всички умряли е имало налице най-малко някое от тези болести и възрастта им е била рискова. Много късно се лекуват тези хора. По-младите, при най-малкото неразположение, тичат в болница или при персоналния доктор, или си вършат заплатен бърз тест, кръвен. Възрастните седят в къщи и чакат до момента в който не се усложни обстановката “, проучва епидемиологът.
Област Смолян е към този момент с червен код поради високо разпространяване на коронавирусната болест. Поради тази причина от на следващия ден стопират плановите интервенции и плановият банкет в четирите лечебни заведения.   
„ До вчерашна дата общоустановеният брой случаи за Смолянска област с COVID-19 са 904 души, което ни слага на 11-то място измежду областите в страната. 699 са излекуваните, 52-ма са  умрелите. Активни са 153 случая, от които на болнично лекуване са 51, на домашно лекуване – 102-ма. 48 пациенти се лекуват в региона, а отвън региона са  3-ма “, заяви Славов.
 Собствениците на заведения няма да стачкуват - желаят пари Собствениците на заведения няма да стачкуват - желаят пари
Собствениците на заведения оповестиха, че няма да излизат на митинги на този стадий, съобщи БНР. След 3-часова национална среща на сектора...
По думите на доктор Мими Кубатева четвърта седмица към този момент случаите са повече от миналата. 
„ За последната седмица имаме 71 инфектирани при 62 за предходната, 43 по-предишната и  23 – в първата седмица на октомври. Към края на предходната седмица 14-дневната заболяемост надмина 120 инфектирани на 100 000. При нас индикаторът е 126,5, а за страната 190,5. С този индикатор влизаме в зоната на аления код - висока степен на заболяемост, дружно с още 17 области. 8 са в  оранжева зона и две области - Видин и Добрич, са  в жълтата зона. Седмичният растеж за нашата област е 25,9% при 76,5 за страната. Тоест при нас растежът на новите случаи е по-малък в процентно отношение. Доста по-лош е индикаторът ни  за 14-дневната смъртност - 11,6%, при  2,88% за страната, съвсем 4 пъти по-висока. Процентът на приети в болница по отношение на броя дейни случаи е 33,3% при 10,83% за страната. Три пъти повече са приетите в болница “, посочи доктор Кубатева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР