По-младата част от гостите на градчето са изненадани от историята

...
По-младата част от гостите на градчето са изненадани от историята
Коментари Харесай

Запознайте се с непознатата история на Приморско

По-младата част от гостите на градчето са сюрпризирани от историята на Приморско. Никой не е подозирал за остарялото му име. Запознайте се с историята на Приморско в идващите редове:

Нареждането за преименуването на Кюприя
Да стартираме с това, че през на полуостров Кюпрюбурун е основано селището Кюприя(в превод от османски Мост). След Руско-турската освободителна война, според решенията на Берлинския контракт, доста български територии остават в рамките на Османската Империя. Област „ Хасекията “ е измежду тях.

Хиляди поданици от Странджанския край по това време напущат селата си и се заселват в днешните земи на община Приморско и навътре в България. Това са и едни от първите участници в подготовката и провеждането на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година

През 1910 година се организират първите общински избори за кмет на с. Кюприя. Избран е Станчо Костадинов, който изиграва съдбовна роля за развиването на селото.

До 1912 година българо-турската граница е минавала на 4 км от с. Кюприя през залива Атлиман, а в с. Алан Кайряк (Ясна поляна) е имало Граничен контролно-пропусквателен пункт.

През февруари или март 1934 година в общината се получи окръжно от Министерството на вътрешните работи и национално здраве (с декрет на Цар Борис III) да се заменят чуждоезичните имена на селищата с български. Нареждаше се да бъдат формирани при общините специфични комисии, които да дадат оферти за преименуването.

Решението на общински съвет за новото име
Кюприйският общински съвет назначи такава комисия в състав: общинските съветници Стоян К. Стоянов, Костадин Димитров Сираков и учебният шеф Стоян Драгулев. След набелязването на няколко имена: Зорница, Сборско, Надежда, Попово, Приморско и други, по предложение на Стоян Драгулев комисията одобри името Приморско, с обосновка, че то дава отговор на географското състояние и на историческия факт на заселването, че дълго време се е водила битка за пренасяне на фамилии от Салихлер и Ченгер в Кюприя – при морето, че щом се каже или написа Приморско, всеки ще се сети къде се намира то, че то ще бъде единственото с това име в България. Това предложение бе признато от общинския съвет и протокол бе пратен посредством Бургаско окръжно ръководство на министерството. Минаха няколко месеца. Стана 19-майският боен прелом (кръг „ Звено “). В „ Държавен вестник “, бр.109 от 14.08.1934 година бе оповестена заповед номер 2820 от 09.08.1934 година на Министерството на вътрешните работи и национално здраве, с което името на с. Кюприя се заменя с името ПРИМОРСКО.

Влизане в приложимост на името Приморско
От втората половина на месец август 1934 година към този момент влезе в приложимост това име – в формалните документи, в кореспонденцията, в говора. Общината, учебното заведение и други институции си направиха нови печати. През 1939 година е издигнато пристанище, откъдето България изнася въглища, дърва, минни подпори и траверси за Турция и Гърция. През 1981 година по случай 1300 години от основаването на България с. Приморско е оповестено за град.

Истинското начало на възраждането на този край стартира с доброволното основаване на община Приморско през 1997 година от град Приморско, с. Писменово, с. Ясна поляна и с. Ново Паничарево. През 2001 година към тях непринудено се причисляват с. Китен, а през 2002 година и с. Веселие.

Източник: Primorsko24.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР