По минимум 70 лв. струва празничната трапеза за Великден за

...
По минимум 70 лв. струва празничната трапеза за Великден за
Коментари Харесай

Поне 70 лв. ни излиза празничната трапеза

По най-малко 70 лева коства празничната софра за Великден за четиричленно семейство, написа „ Монитор “. Половината от сумата ще отиде за обичайното агнешко, към една пета за артикули за домакински козунак, остатъкът от парите пък ще отделим за кора с яйца, салата, вино и други сладкиши за децата. Седмица преди Възкресение Христово огромните вериги влизат в борба за привличането на повече клиенти с примамливи цени на най-търсените артикули.

Обикновено менюто за Великден следва традицията да има зелена салата с варени яйца, агнешко месо за главно, а за десерт остава благоуханният козунак, било то домакински, или купешки. Така, с цел да напълним пазарската си количка с най-необходимите за трапезата артикули, ще би трябвало да броим към седем десетачки. Справка в брошурите на огромните търговски вериги у нас сочи, че кората с 30 яйца за размер M ще ни коства 4,99 лева, или 0,16 лева за брой. По-скъпите оферти за кокошия артикул, които доближават до 0,44 лева./бр., са обогатени с субстанции като селен или Омега 3. Производители сигнализираха пред „ Монитор “, че потребителите би трябвало да се срещнат деликатно с печатите върху яйцата, с цел да избегнат закупуването на застояла продукция от Полша

Те подчертаха, че рискът от сходни измами е огромен, защото към празника у нас се употребяват близо 30 млн. яйца, а Великден в някогашната соц страна е месец преди нашия и там евентуално има доста останала продукция в складовете.

Салатата от марули и лук ще ни излезе малко над левче според от магазина, където сме пазарували. В другите обекти цените варират от 0,59 до 0,79 лева./бр., а за филиз зелен лук ще доплатим 0,50 лева

Основният ни масраф за празника остава агнешкото, което би трябвало да бъде най-малко два кг. Впечатление прави, че агнешката задна четвъртина във всички обекти е с 2 лева по-скъпа от предната

Те се търгуват на цени от 13,99 лева – 14,49 лева./кг (предна четвърт) и 15,99 лева - 16,49 лева./кг (задна четвърт). На места обаче агнешкото месо към този момент стигна 19 лева, сочат данни на Асоциацията за отбрана на потребителите. В момента за кг живо тегло агнешкото върви сред 6 и 8 лв., което е с 15% повече спрямо предходната година. „ В магазините всеобщо покачват цените преди празника - те скачат двойно от фермата до обектите “, разяснява ръководителят на Асоциацията на животновъдите в България Бойко Синапов. За далавера пък може да се приема цена, по-висока от 15 лева за кг. За да се избегне опцията да бъдем излъгани, производители поучават да пазарим непосредствено от фермите, където и цените са надалеч по-ниски от тези в комерсиалните обекти.

Ако пък нямаме време сами да приготвим агнето за празника, можем да се обърнем за помощ към онлайн платформите, където към този момент върви усилена търговия със сет менюта за празника. Така да вземем за пример 10- или 12-килограмово печено агне с картофи и кг дроб сарма, поръчано с ваучер от ресторант, ще ни коства 360 лева Ако пък си изберем да създадем покупка от „ домашната “ фурна на една от огромните вериги ще би трябвало да броим близо 500 лева

В помощ на заетите домакини от комерсиалните вериги пускат и 3-степенно меню за 55 лева - зелена салата, печен заек, пълнен с ориз, гъби и подправки, десертът пък е козунак с локум. Апетитните оферти могат да бъдат акомпанирани и от бутилка вино, която върви на цени сред 10 и 12 лева./750 мл.

Десертът за празника нормално е явен - парче свеж бухнал козунак. В случай че решим да си го изпечем вкъщи, ще са ни нужни брашно, яйца, захар, прясно мляко, олио и масло, за които ще би трябвало да сме подготвени да похарчим към 12 лева Справка на „ Монитор “ демонстрира, че той би ни излязъл близо четири пъти по-скъп от купешкия, който се търгува на цени от 3,69 лева за 400 гр.

Столичани се редят на опашка за биопанетоне по 72 лева./кг

Биопанетоне за 72 лева./кг изкушава столичани дни преди празниците, видя „ Монитор “. Оказва се, че макар високата цена на сладкарското произведение оповестените бройки се изчерпват за часове, като даже в продажба са пуснати спомагателни такива за феновете на козунак, за който не са съумели да се вредят в точния момент.

Без значение от пълнежа - троен шоколад, стафиди и портокалови корички, череши и френски бял шоколад или веган, цената остава една и съща - 72 лева за кг и 36 лева за 500 грама. В съставките му влизат биояйца, био нерафинирана тръстикова захар, био бурбонска ванилия от Мадагаскар, италианско брашно и белгийско масло.

Занаятчийският артикул се прави с мая и има период на валидност не повече от 7 дни. В същата фурна в центъра на София се предлага и кето самун, чиято цена доближава 50 лева за хляб. В пекарната против 5 лева ще можем да опитаме филия от него. Изделието се подготвя главно от бадемово брашно, с малко кокосово в добавка и 18 биояйца, поради което цената му е толкоз висока.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР