По международен проект G-Book – децата читатели и детските колекции,

...
По международен проект G-Book – децата читатели и детските колекции,
Коментари Харесай

Библиотеката в Търново представя България в международния проект „G-Book”

По интернационален план „ G-Book ” – децата читатели и детските сбирки ”, работи Регионалната национална библиотека „ П. Р. Славейков ” във Велико Търново. Културната институция в старопрестолния град е представителят на България в взаимния план, който осъществя дружно с Италия, Испания, Франция, Ирландия и Босна и Херцеговина.

„ Темата за половата еднаквост, която е в центъра на плана, е нова за България, само че става все по-актуална. Чрез книгите хората опознават света и трансформират своя мироглед. Децата са склонни автоматизирано да одобряват модели, с които да се разпознават посредством героите в книгите ”, коментират от културната институция.

Изборът на типично мъжки и дамски специалности са измежду стандартите, които посредством книги могат да бъдат обяснени на най-малките. Че освен мъже могат да бъдат водачи и механици, че освен девойките могат да работят като медицински сестри и готвачки, изясняват по наличен метод изданията, подбрани от експертите. Три тематични сбирки с книги, свързани с тематиката за половата еднаквост, ще обогатят фондовете на общо шест публични библиотеки. Пътуваща галерия с подбрани заглавия от всяка страна ще бъде проведена от всяка една от страните-партньори. Експозицията ще обиколи страните, а в остарялата столица ще бъде експонирана в детските отдели на библиотеката.

Около 10 заглавия са подготвили великотърновските експерти. В рамките на плана ще бъде готова и многоезична сбирка с книги, която също ще бъде разполагаем на посетителите на културната институция в болярския град. „ Диво ” на Емили Хюз, „ Да разбираме възприятията си ” на Сюзън Мартино и „ Пиано от картон ” на Анета Дучева са измежду изданията, включени е плана „ G-Book ”. В определените книги се засягат тематиките за феминизма, разводите, осиновяването, гибелта – все въпроси и проблеми, които са значими за подрастващото потомство.

Проектът „ G-Book ” започва на 1 юни 2017 година и ще продължи до 28 декември тази година. Целта му е да се създадат богати тематични сбирки от книги, които да оказват помощ и на деца, и на родители в отговарянето на разнообразни въпроси по дългия път на порастването. Срещи с издатели, показване на уеб страница на програмата и уъркшоп за правене на хартиени кукли са измежду събитията в плана в остарялата столица. Днес във филиал „ Бузлуджа ” бе проведено анимирано четене и изобразяване на сюжет по книга от плана.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР