По-мътна, по-силна и по-слабо газирана – такава бира са пили

...
По-мътна, по-силна и по-слабо газирана – такава бира са пили
Коментари Харесай

Преди век са пили по-силна бира

По-мътна, по-силна и по-слабо газирана – такава бира са пили преди век феновете на пивото у нас, изясни пред „ Труд “ Цвета Гюрова, един от водещите инженер-технолози в родната пивоварна промишленост. Тя взе присъединяване в старта на първата Национална бирена академия. Инициативата на Съюза на пивоварите в България ще даде опция на публицисти и биролюбители да посетят някои от водещите пивоварни у нас и да се допрян от близко до комплицираните и прецизни процеси, през които минават натуралните съставки на пивото преди да стигнат до халбата.
 Прадедите ни са консумирали питие, сходно на усет със актуалните крафт бири, споделя технологът Цвета Гюрова Прадедите ни са консумирали питие, сходно на усет със актуалните крафт бири, споделя технологът Цвета Гюрова
„ Няма огромна разлика сред бирата, която пием през днешния ден, и тази, която са пили прадедите ни преди един век. Традициите са се запазили, само че индустриалният цикъл е доста осъвременен в наши дни. Контролът на водата и другите съставки през днешния ден е доста по-голям. Те идват със документ за качество и физико-химични разбори “, изясни Гюрова. Бирата преди 100 години въпреки всичко е била с по-различен усет, тъй като и желанията на консуматорите са били по-различни – била е с по-високо алкохолно наличие и по-изразен мирис на хмел, означи експертът. По думите й, прадедите ни са консумирали питие, сходно на усет със актуалните крафт бири, създавани от фенове в микропивоварни. „ Те оферират доста по-охмелена бира, по-горчива и по-тъмна. Със сигурност преди век бирата е била по-мътна и не по този начин добре филтрирана, с тази прозрачност, която има през днешния ден “, сподели Цвета Гюрова. Със сигурност тя не е била и толкоз газирана, тъй като се е приготвяла в отворени съдове за ферментация, до момента в който през днешния ден това става в херметизирани под налягане съоръжения. Така въглеродният двуокис, който се отделя при ферментацията от маята остава в течността и се свързва с нея. Получава се естествена газировка. Навремето също я е имало, само че е била доста по-слаба, защото CO2 е летлив газ и се отделя елементарно, сподели технологът.

Днес потребителите в международен мащаб от ден на ден се насочват към леките бири, с по слаб хмелов мирис, по-малко горчивите, към по-ниско алкохолните и дори към безалкохолните. Тази наклонност отчетливо се вижда и у нас през последните няколко години. Тя е обвързвана и с желанието за съблюдаване на избрани правила за сигурност – както към себе си, по този начин и по отношение на близките, означават от сектора.

Модерна напоследък е и нефилтрираната бира. Както подсказва названието й, тя не минава развой на дестилация и съдържа микрочастици от хмела, с който е приготвена. Ако не е пастьоризирана, в нея има и квас (живи дрожди), по тази причина я назовават още „ жива “. Жива бира нормално се продава в наливно положение, в пивоварните и някои заведения, които имат лични микроинсталации, тъй като при бутилиране има заплаха микроорганизмите да стартират спонтанна ферментация и бутилката да експлодира от налягането.
В момента с изключение на главните съставки – ечемичен малц и хмел, известност набират и някои спомагателни. Сред тях са пшеницата, която способства за по-приятен и ободрителен усет на напитката. Добавянето на ориз пък дава умерено изсъхнал усет, а царевицата, която съдържа към 70% скорбяла, доста протеини и огромно количество етерично масло, придава мек усет и ослепителен цвят.

Водата също дефинира усета на пивото

Бирата съдържа съвсем 90% вода, тъй че другите източници на вода способстват за локалните усети на пивото. Тя би трябвало да бъде с най-високо качество. Съвременните пивовари правят всекидневен надзор, както на физико-химичния, по този начин и на микро-биологичния й състав, след което тя минава през няколко стадия на дестилация. Особено прецизно се следи наличието на хлор, с цел да е несъмнено, че той няма да окаже въздействие върху ферментацията и усета.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР