По математическия модел SIR са правени прогнозите за различните страни

...
По математическия модел SIR са правени прогнозите за различните страни
Коментари Харесай

Кога ще утихне заразата? Наши учени казват - 19 юни

По математическия модел SIR са правени прогнозите за другите страни в сингапурското изследване

Бурен интерес на уеб страницата на “24 часа ” провокира обявата “Къде по кое време ще утихне болестта ” за калкулации на учени в Сингапур за 85 страни. България обаче не е в листата, а всички съседки ги има.

Проучването е на Лабораторията за нововъведения, ръководени от данните към Сингапурския университет за технологии и дизайн (SUTD).

В лабораторията работят 17 учени. “24 часа ” написа електронна молба за повече информация. На уеб страницата на лабораторията оферират при поръчка от дадена страна и тя да бъде включена в мониторинга.

Учените вършат разбор на огромен размер данни и употребяват математическия модел SIR, в чиито уравнения влизат хората, които са податливи на болестта, инфектираните и възстановилите се.

Според прогнозата да вземем за пример Северна Македония ще се оправи със болестта на 17 юни, а Гърция - на 12 юли.

Авторите предизвестяват, че в мониторинга им може да има неточности поради непрестанната смяна на обстановката във всяка страна. Те предизвестяват и че прекален оптимизъм е рисков.

“24 часа ” се свърза за коментар и прогноза с български учени - проф. Николай Витанов от Българска академия на науките, който прави математическите модели за Националния действен щаб, и с икономистите от Българска академия на науките, които неодавна оповестиха три сюжета за развиване на рецесията у нас.

Проф. Николай Витанов: Между 6 и 19 юни, в случай че съблюдаваме ограниченията

“Няма да влизам в детайлности, само че в тези модели е значимо по какъв начин ще се сложат параметрите. Ние също имаме такива калкулации, само че с по-сложни модели ”. Така проф. Николай Витанов, който прави математическите модели за Националния действен щаб, разяснява прогнозите на екипа от Сингапур.

“Не мога да разясня цифри, само че нали се сещате какво беше второто нещо, което споделих на 19 март. То беше: СПАЗВАЙТЕ МЕРКИТЕ и след два и половина - три месеца ще сме завършили с здравната част на рецесията. Като сметнете от 19 март два и половина - три месеца, се получава сред 6 и 19 юни. Значи някъде към датите на Хърватия и на Северна Македония. Но това е единствено при изискване, че ограниченията се съблюдават ”, сподели проф. Витанов.

Според него моделът, употребен от Сингапур, е в действие, когато няма държавна интервенция с ограничаващи ограничения, а епидемията се оставя да се развие, до момента в който стигне своя пик.

“При нас в България обаче имаше солидна държавна интервенция и това усили съпротивителните сили на обществото. А когато има солидна държавна интервенция, епидемията “диша с прекъсвания ”.

Според проф. Витанов другата заплаха е при завръщащите се от западни страни хора, измежду които има инфектирани. “Ние имаме огромен шанс, че екипите на районните здравни инспекции съумяват да заловен незабавно зародилите огнища в страната и да ги лимитират. Защото в Западна Европа епидемията се вихри ”, показва математикът.

Според него с ограниченията в България “си купуваме време ", тъй като се чака в идващите месеци не толкоз поради идващото топло и слънчево време, само че и с повишение на естествения имунитет на хората да се ограничи развиването на епидемията. А след това би трябвало да дойдат химиците и биолозите, на които се надяваме да открият лекарство или ваксина против вируса, напомни проф. Витанов.

Математикът добави, че в случай че се съблюдават дисциплинирано ограниченията, посочени от щаба, има вяра през юли и август да се върви на море.

Доц. доктор Виктор Йоцов: Вероятно не сме в изследването, тъй като у нас случаите са малко

Прогнозата на учените от Сингапурския университет за технологии и дизайн за това къде по кое време ще утихне болестта ми се коства несериозна и доста условна, по-реалистично е да се уточни не дата, а интервал.

Това сподели доцент Виктор Йоцов от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките. Той е един създателите на отчета, съгласно който най-вероятният сюжет у нас е пик на заболяването в края на юни - средата на юли.

Според него у нас като че ли няма ясна картина на болестта поради дребния брой проби.

“Когато у нас вършим съпоставения с други страни в пандемията, се подчертава най-вече на смъртните случаи. Слава богу, при нас те са малко - 66. Но с толкоз малко данни какво може да се създадем? И допускам, че една от аргументите да не присъстваме в това изследване, е точно тази ”, сподели доцент Йоцов.

В нашите три сюжета за това по кое време България ще излезе от пандемията категорично казахме, че това зависи от продължителността на ограничаващите ограничения - това ни интересува като икономисти. Когато посредством такива ограничения се потиска разпространяването на болестта, се стига до едно дълго плато, а не до пик в развиването ѝ. Според мен това желаеме да реализираме - дълъг интервал, два месеца с ниска заболеваемост, с цел да не претрупваме здравната система. А през лятото, когато е топло, да поразхлабим ограниченията - това са ни очакванията, сподели доцент Йоцов. /24chasa.bg

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР