По-малко текущи оценки, дигитална раница с електронни уроци и електронни

...
По-малко текущи оценки, дигитална раница с електронни уроци и електронни
Коментари Харесай

Какво да очакват учениците през новата учебна година

По-малко настоящи оценки, цифрова раница с електронни уроци и електронни дневници и повече на практика занимания в нови високотехнологични класни стаи.

Това чака учениците единствено след два дни, когато е началото на образователната година. За какво ново ще би трябвало още да се приготвят, споделя Нова телевизия.

Въпреки концепцията този път образователната година да стартира на 7 септември, това не се случи. Всички ще бъдат назад в класната стая на 15-и. Там ги чакат някои нововъведения - електронни уроци, електронни дневници и електронни извинителни бележки. От Министерство на образованието дават обещание смяна в метода на преподаване и надлежно в този на оценяване. Ще има по-малко настоящи оценки, а в образователния развой ще бъдат включени изследователска и планова активност. Чрез тях учениците ще виждат това, за което учат, или напряко ще го ползват на процедура.

Модерни класни стаи

Но по какъв начин ще се случи това? С помощта на съвременна техника, с която ще бъдат оборудвани специфични кабинети. Всички над 2268 държавни и общински учебни заведения в страната могат да аплайват за финансиране. 1900 от тях към този момент са го създали, а в 260 кабинетите са факт. Отпуснатите средства по Плана за възобновяване и резистентност за тези високотехнологични класни стаи са над половин милиард лв.. Очаква се построяването на по този начин наречените STEM кабинети, които са финален вик на модата в образованието, да промени концепцията за преподаване. Затова специфична подготовка се планува и за учителите, като упоритостите са това да се случва още в педагогическите факултети, където се приготвят бъдещите фрагменти.

Справянето с дефицита на учители

Надеждите са това да се случи с нарастване на заплатите. Последното такова – отпреди месец, беше с 15%. Така минималната съществена заплата на учителите и на педагогическите експерти, измежду които възпитатели, логопеди, психолози и треньори, както в учебните заведения, по този начин и в детските градини, става 1709 лв.. С 54 лв. повече ще взимат старшите учители и възпитатели. Възнаграждението на основните учители и възпитатели става 1831 лв., а шефовете ще получават минимум 2082 лв..

За да се понижи най-малко от елементи казусът с образованието на две смени, ще бъдат построени 8 нови учебни заведения – в София, Бургас и Варна. Новите детски градини също ще бъдат 8, само че всички те в София. Цялостен ремонт чака още 59 учебни заведения, 57 градини и 23 училищен общежития.

Изпитите

Беше взето още едно ново решение с вярата за по-голяма успеваемост както за оценяващите, по този начин и за учениците. Датите на външното оценяване за 7-и и за 10-и клас към този момент да бъдат разнообразни, а не идентични, както до момента. Тази година първи ще бъдат десетокласниците. Техният изпит по български език и литература е плануван за 10 юни, а този по математика – за 12 юни. Изпитите на седмокласниците ще се проведат седмица по-късно, с цел да им се даде повече време за подготовка заради обстоятелството, че им следва и кандидатстване. Зрелостниците ще се явяват на изпит по български език и втори избираем предмет, надлежно на 17 и на 20 май, а двата наложителни изпита на четвъртокласниците са планувани за последната седмица на май.

Ваканциите

Преди лятната почивка учениците ще си почиват още четири пъти. Първата ще бъде след единствено месец и половина. Следват коледната, междусрочната - която е най-кратката, и пролетната, която за всички завършва на 7 април. Но до момента в който по-малките ще са във почивка една седмица, за 12-класниците тя ще продължи едвам три дни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР