По-малко отрови ще дишаме в Пловдив, ако транзитният трафик се

...
По-малко отрови ще дишаме в Пловдив, ако транзитният трафик се
Коментари Харесай

Здравко Димитров: Ще дишаме по-малко отрови, ако изведем тра...

По-малко токсини ще дишаме в Пловдив, в случай че директният трафик се изведе отвън града, по тази причина от дълго време упорствам за създаване на външния кръг. Така кметът Здравко Димитров реагира на решението на Върховен административен съд община Пловдив до една година да се пребори със замърсяването на атмосферния въздух.

„ Наясно сме, че идват огромни наказания за наднорменото превишаване на индикаторите, признати в Европейски Съюз, и ние подхващаме съществени ограничения в тази тенденция. Няма да престана да упорствам за разширение на околовръстното шосе и затваряне на външния кръг сред надлез „ Сколебева майка” и кръстовището на Асеновградско шосе, които са част от републиканската пътна мрежа ", акцентира Димитров.

Ресорният заместител – кмет Анести Тимчев подсети, че решението на Върховен административен съд е взето по сигнал, в който се засяга интервалът сред 2007 и 2011 година и са позволени високи стойности на фини прахови частици /ФП 10/ в атмосферния въздух най-вече поради печки на твърдо гориво. Измерените стойности през последните години са доста по-ниски с помощта на подхванатите ограничения.

„ Повече от 80 % от градските рейсове са с екологичен клас евро 6 и са на метан. Редуцирахме маршрутите и по този метод намалихме замърсяването на въздуха. През зимния сезон не се употребява пясък. Започнахме реализирането на плана по Оперативна програма „ Околна среда” за замяна на печки с твърдо гориво, които са главен замърсител, с екологични уреди и към този момент имаме над 1800 претенденти. Надяваме се те да стигнат до 3500 и програмата да продължи”, изясни Анести Тимчев.

Намаление на фини прахови частици е записано и през тази година на двете измервателни станции в „ Каменица” и „ Тракия”. В началото на септември Експертният програмен съвет за запазване на околната среда ще се събере на съвещание, с цел да набележи по кои ограничения още ще се работи. " Предвиждаме повече зелени площи, зелени клинове, зони с ниски излъчвания. Ще създадем картотека, с цел да можем да установим региони с по-голямо замърсяване. Към тях желаеме да насочим напъните, като инсталираме и спомагателни станции за премерване на въздуха”, изброи зам.-кметът.

Една от задачите е градският превоз в околните години да се оборудва с сензори, които също ще мерят въздуха.

Анести Тимчев смята, че с решението на Върховен административен съд се поддържа гражданската самодейност за надзор, което е добре. В тази тенденция работим и ние, на за една година е мъчно да се изпълнят всички ограничения, означи зам.-кметът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР