По-малко от седмица след встъпването си в длъжност служебният кабинет

...
По-малко от седмица след встъпването си в длъжност служебният кабинет
Коментари Харесай

Кой е предложеният за външен министър Даниел Митов?

По-малко от седмица след встъпването си в служба служебният кабинет направи втора промяна на външния министър.

Димитър Главчев предлага Даниел Митов да застане на мястото на Стефан Димитров. Предложението е изпратено до президента. Като претекстове за персоналната смяна министър-председателят показва нуждата от навременна и виновна съгласуваност и връзка сред членовете на кабинета, от една страна, както и със съдружниците и сътрудниците от друга.

През 2002 година Даниел Митов приключва политология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. През 2001 – 2002 година специализира политически умения в Центъра за продължаващо образование на Нов български университет. Участва в стратегиите за продан „ Маршал “ на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „ Programme des personnalites d’avenir “ на френското външно министерство. Член на Младежкия закостенял клуб (МКК) от 2000 година

През 2002 година стартира работа в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа и като член на публицистичния екип на списание „ Разум “. Работи като специалист в отдел „ Публикации “ на Национален статистически институт. От 2006 година е изпълнителен шеф на фондация „ Демокрация “.

През 2010 година отпътува в задачата на Националния демократически институт (НДИ) на Съединени американски щати в Ирак, където е програмен управител на Програмата за развиване и подкрепяне на политическите партии. През 2012 година се завръща в България, само че скоро по-късно е назначен за непрекъснат представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и други

През 2006 година става член на партия Демократи за мощна България (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за европейски парламент през 2007 година Изборите приключват несполучливо за партията и цялото ѝ управление, отпред с водача Иван Костов, подава оставка. При избора на ново управление Даниел Митов се кандидатира и е определен за заместник-председател на ДСБ. На парламентарните избори през 2009 година е претендент за народен представител и лидер на пропорционалната листа на Синята коалиция в 13-и Пазарджишки изборен регион, само че не съумява да влезе в Народното събрание.

През 2012 година Даниел Митов, дружно с Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин, напуща ДСБ и се причислява към партията Движение България на жителите, учредена от някогашната еврокомисарка Меглена Кунева. Избран е за член на Националния съвет на партията и остава подобен до есента на 2012 година , когато заради уговорките си към НДИ се отдръпва от политиката.

През 2021 година е определен за народен представител от ГЕРБ-СДС в XLV национално заседание. След изборите през Юли 2021 е препоръчан за министър-председател в проектокабинета на ГЕРБ–СДС, само че откакто не получава нужната поддръжка в Народното събрание, връща проучвателния мандат на Президента. От 13.05.2021 е зам.-председател на Герб

На 6 август 2014 година Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното държавно управление на Георги Близнашки. Запазва поста и в идващото държавно управление – второто на Бойко Борисов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР