По-малко от седмица след като Киев осъществи мащабна и успешна

...
По-малко от седмица след като Киев осъществи мащабна и успешна
Коментари Харесай

Хроника на анексирането - как Русия присъединява украински области

По-малко от седмица откакто Киев реализира огромна и сполучлива контраатака край Харков, в окупираните от руснаците 4 украински района бяха оповестени референдуми. Те бяха проведени безусловно за дни. Москва съобщи, че се преценява с волята на жителите, Киев и Западът остро осъдиха допитването и дадоха да се разбере, че няма да признаят резултатите.

Между 23 и 27 септември жителите на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област гласоподаваха дали да се причислят към Руската федерация.

Вижте историята на едно допитване с предупреден край, което, обаче, евентуално ще размести пластовете освен в украинско-руския спор, само че и в световната геополитическа картина.

" Ще създадем всичко, с цел да осигурим безвредни условия за осъществяване на референдумите. За да могат хората да изразят волята си. И решението, което ще вземат жителите на Донецката и Луганска републики и на Запоржка и Херсонска области, ще бъде подкрепено от нас! ", съобщи съветският Владимир Путин на 21.09.22

Седем месеца след началото на войната и откакто Украйна за дни си върна територия, която руснаците се опитваха да завладяват с месеци, жителите на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област бяха призовани да вземат участие в референдуми.

Украинските райони под съветски надзор имаха пет дни, с цел да решат дали желаят да се причислят към Руската Федерация. Гласуване под цеви на автомати, урни от врата на врата, устно " присъединяване " и регистриране на отговорите в описи - част от пракитиките в 4те области. Пет дни по-късно - предстоящо резултатите са със стойности близки до 100% в интерес на присъединение към Русия.

Според Москва референдумите са били почтени и открити, а военни е имало за гарантиране сигурността на гласоподавателите. Проруските водачи на областите приканиха президента Владимир Путин да одобри новите територии, на които Сергей Лавров към този момент беше заречен " цялостна отбрана ".

Киев и Западът жигосаха вота, дефинираха го като " фарс " и оповестиха, че той няма никаква законова стойност. Президентът Зеленски беседва със международни водачи и им благодари за поддръжката.

" Благодаря на всички за ясната и недвусмислена поддръжка. Благодаря Ви, че разбирате нашата позиция. Украйна не може и няма да толерира никакъв опит на Русия да завземе каквато и да е част от нашата земя. ", съобщи Володимир Зеленски на 29 септември.

БиБиСи припомнят, че нито един от районите не се управлява напълно от Русия, само че когато анексирането стане факт, 15% от украинската територия ще стане съветска - на хартия.

Путин бърза с анексирането, с цел да може да разгласи, че съветска територия е атакувана с оръжия на Запада, разясняват анализатори. И прибавят, че задачата на Москва е това да откаже някои страни да оказват помощ на Киев с оръжие.

Според украинския външен министър обаче, резултатите от " псевдо референдумите " няма да се отразят на бойното поле.

А реакциите на проектите за анексиране не закъсняха - Вашингтон даде обещание още над милиард $ на Киев под формата на военна помощ, а представителят на ЕК сподели, че " Русия е единствената страна в света, която авансово афишира своите закононарушения и нарушавания на интернационалното право и Хартата на Организация на обединените нации онлайн, по малкия екран ".

А на Червения площад сцената за концерта, с който Русия ще приветства с " Добре пристигнали! " новите територии, е подготвена. На една от страните на подиума са изписани имената на четирите украински области, а другата гласи - " Заедно вечно! ".

8 години по-рано - по същия сюжет, Русия анексира Крим. През февруари 2014 съветски военни без обозначителни знаци и с маски нахлуха и превзеха съществени стратегически и административни обекти на полуострова. През март беше призован референдум за присъединение към Русия, а резултатите демонстрираха 93% " За ".

Международната общественост не признава допитването и счита анексирането на Крим за нелегално.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР