По-малко от седмица след безпрецедентната атака на Иран с ракети

...
По-малко от седмица след безпрецедентната атака на Иран с ракети
Коментари Харесай

Израел изпълни заканата си и атакува Иран

По-малко от седмица след невижданата офанзива на Иран с ракети и дронове, Израел извърши заканата си и отвърна на удара. Информациите за типа и силата на офанзивата по цели, обаче, все още са спорни.

Телевизия ABC News, базирайки се на американски чиновник, заяви, че израелски ракети са блъснали обект в Иран, до момента в който иранските държавни медии оповестиха за детонация в централната част на страната.

Иранската осведомителна организация Фарс заяви, че е била чута детонация на летище в централния град Исфахан, само че повода не беше оповестена.

Няколко дрона бяха " сполучливо свалени " от иранската противовъздушна защита рано тази заран, само че няма информация за допустима ракетна офанзива " към този момент ", сподели представителят на иранската галактическа организация, съобщи Франс прес.

„ Понастоящем не е имало въздушна офанзива отвън Исфахан и в други райони на страната ", сподели Хосейн Далириан в известие, оповестено в „ Екс ", след информация от американска телевизия за нахлуване на Израел против Иран.

Иран спря полетите над Исфахан, Шираз и Техеран, оповестиха държавните медии.

Няколко ирански нуклеарни обекта се намират в провинция Исфахан, в това число Натанц, който има централно място в иранската стратегия за обогатяване на уран.

Международното летище „ Имам Хомейни " в Техеран беше затворено за всички полети до 07:00 по Гринуич, съгласно известието до водачите, оповестено в база данни на Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати.

Някои полети на авиопревозвачите Emirates и Flydubai, прелитащи над Иран рано тази заран, направиха неочаквани внезапни завои във въздушното пространство, съгласно маршрутите на полетите, показани на уеб страницата за следене Flightradar24.

Израел сподели, че ще отвърне на офанзивата на Иран, осъществена в събота вечерта. В нея участваха стотици дронове и ракети, изстреляни за възмездие след хипотетичен израелски удар против нейния посолски комплекс в Сирия. Повечето от иранските дронове и ракети бяха свалени, преди да доближат израелска територия.

Анализатори и наблюдаващи показват опасения по отношение на рисковете войната сред Израел и Газа да се популяризира в останалата част от района.

Иран заяви през вчерашния ден пред на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че Израел „ би трябвало да бъде заставен да спре всевъзможни по-нататъшни рисковани военни дейности против нашите ползи ", а генералният секретар на Организация на обединените нации предизвести, че Близкият изток е в " миг на оптималната заплаха ".

Цените на петрола скочиха след известията за израелския удар.

Фючърсите на суровия вид Брент се покачиха с 2% до 88,86 $ за барел. Доларът нарастна като цяло, златото се увеличи с 1%, а фючърсите на S&P 500 спаднаха с 1 %.

Нападението на Израел над Газа стартира, откакто палестинската ислямистка формация „ Хамас " атакува Израел на 7 октомври и умъртви 1200 души съгласно
израелските данни. Военната атака на Израел лиши живота на повече от 33 000 палестинци в Газа, съгласно локалното министерство на опазването на здравето.

Подкрепяните от Иран групировки оповестиха поддръжка за палестинците и започнаха офанзиви от Ливан, Йемен и Ирак.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР