По-малко от седмица остават до междинните избори в Съединените щати.

...
По-малко от седмица остават до междинните избори в Съединените щати.
Коментари Харесай

Междинните избори в САЩ: Ще засили ли Тръмп властта си

По-малко от седмица остават до междинните избори в Съединените щати. Определят ги като референдум за президента Доналд Тръмп и неговите политики.

Междинните избори в Съединените щати се организират в средата на президентския мандат. Изборният ден постоянно е първият вторник от месец ноември. Вотът взема решение кой ще управлява американския Конгрес. В Камарата на представителите конкуренцията е за всички 435 места, а конгресмените имат 2-годишен мандат. Битката за Сената е за почти една трета от местата. Всеки сенатор има 6-годишен мандат. Резултатът от междинните избори могат да имат забележителен резултат върху опцията на президента да ръководи страната. В месеците преди вота във всички щати се организираха първоначални избори. Гласоподователите избират собствен претендент от всяка от двете партии - републиканци и демократи. На междинните избори се гласоподава 36 от общо 50 щатски губернатори.

В момента двете камари на американския конгрес са оцветени в алено - цвета на републиканците.

Тези избори се свеждат до едно - президентът Тръмп и то тъй като той по този начин го желае.

" Тези избори са толкоз забавни поради личността на Тръмп, това е елементарното пояснение и поради това, че той е толкоз конфликтен, че съумява да разпали пристрастеностите единствено с един туит - и край всички приказват единствено за това ", сподели Христофор Караджов, учител по публицистика в Калифорнийския университет.

11 предизборни митинга през идващите 6 шумни дни - Флорида, Джорджия, Индиана, Мисури, Монтана, Охайо, Тенеси и Западна Вирджиния. Това е проектът на Тръмп плюс безчет туитове, нападки против демократите и медиите.

" Аз не съм на бюлетината, само че този избор е за мен. Така, че излезте и гласувайте! ", прикани Тръмп и добави: " Тези избори ще бъдат за арбитър Брет Кавано, за кервана, за закона и реда. Това е. Демократите се трансфораха в гневна, откачена навалица. Вашитя избор ще реши кой ще управлява Конгреса. "

Сега Тръмп се концентрира върху страха - рисува мрачни картини за мигрантската инвазия от Латинска Америка, разгласи, че ще приключи правото на поданство по рождение.

" Той има невероятното умеене да пренасочва вниманието на медиите в други направления, а не в тази, която може да навреди на претендентите ", сподели Христофор Караджов.

Само за последните две седмици Америка претърпя клането в Питсбърг, убийството на двама афроамериканци в Кентъки и смъртоносна пукотевица в Северна Каролина.

„ Но самата атмосфера, която идва от горната страна като позволеност какво може да се приказва, основава хора с развързани ръце, които си казвате - ето щом президентът по този начин приказва, за какво да не работя аз по някакъв метод ”, разяснява още Караджов.

Икономика, опазване на здравето и имиграция са главните тематики за американците. А за последователите на републиканците имиграцията е преди всичко.

От другата страна - демократите се концентрират върху борбата за долната камара на Конгреса.

" Изборите са по-важни от всички други, които помня през живота си, това включва и тези, на които аз съм се кандидатирал. Залогът е огромен. Последствията в случай че някой от вас тук не отиде до урните ще бъдат извънредно рискови за тази страна, за демокрацията ни ”, сподели Барак Обама, президент на Съединени американски щати 2008-2017.

А това, което води последователите на демократите до урните не е страха, а гневът.

" Гневът постоянно е добър мотиватор да отидеш и да гласуваш, тъй като в края на краищата хората имат единствен отдушник за страстите си и това е бюлетината за или срещу избрани политици ", изясни Караджов.

По традиция президентската партия постоянно губи въздействие на Капитолия при президентски избори. Сега републиканците управляват и Сената, и Конгреса. Най-вероятният резултат е демократите да завоюват болшинство в долната камара. Какво значи това, обаче, за хората отвън Съединените щати, изяснява Христофор Караджов.

" Най-голямо въздействие върху външната политика на Съединените щати има Сената, тъй като се чака той да остане в републикански ръце, надали ще има особена смяна във външната политика на Тръмп. "

И все пак 6 ноември ще предопредели дали идващите 2 години ще бъдат ария или призрачен сън за Доналд Тръмп, а настроенията на Тръмп, както към този момент знаем се отразяват на целия свят.

Източник Нова тв
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР