По-малко от половината от гражданите на Сърбия подкрепят присъединяването на

...
По-малко от половината от гражданите на Сърбия подкрепят присъединяването на
Коментари Харесай

По-малко от половината сърби искат членство в ЕС

По-малко от половината от жителите на Сърбия поддържат присъединението на страната си към Европейския съюз. Само един на всеки петима има позитивно мнение за Европейски Съюз. Това съобщи сръбският социолог Сърджан Богосавлевич, базирайки се на изследване, извършено през март, оповестява Европейската осведомителна мрежа „Евроактив“.

Той показва, че според изследването 46% от сърбите биха подкрепили влизане на страната в Европейски Съюз на референдум, само че едвам 21% от запитаните са дали позитивно мнение за Европейски Съюз.

По думи на Богосавлевич Сърбия е по-малко въодушевена от вероятността за еврочленство, в сравнение с преди, до момента в който останалите страни от района я поддържат по-силно. 90% от жителите на Черна гора биха подкрепили участието в Европейски Съюз. На същото мнение са и 77% от албанците и 74% от македонците.

Социологът отбелязва, че броят на хората в Сърбия, съгласно които страната им в никакъв случай няма да се причисли към Европейски Съюз, се е утроил през миналите седем години.

През 2015 година 14% от жителите са споделили, че не чакат Сърбия да се причисли към Европейски Съюз когато и да било, по отношение на април тази година, когато 43% са били на същото мнение, показва той.

През 2008 година 32% от сърбите са декларирали, че страната им не би трябвало да се причислява към Европейски Съюз, в случай че й бъде сложено изискване да признае независимостта на Косово, до момента в който през 2022 година този брой е повишен на 49%.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР