По-малко от месец след неуспеха на първия вот на недоверие

...
По-малко от месец след неуспеха на първия вот на недоверие
Коментари Харесай

БСП, Възраждане и ИТН внесоха вот на недоверие с миш-маш от мотиви - от Страйкърите до АЕЦ Козлодуй

По-малко от месец след неуспеха на първия избор на съмнение - Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ внесоха ново искане за оставка на кабинета на акад. Николай Денков.

Този път претекстовете са свързани с " неспособността на държавното управление да подсигурява националната сигурност и защитата на страната ", а съответните образци са комбинация от всевъзможни тематики - от новите БТР-и на Сухопътните сили до нуклеарното гориво за АЕЦ " Козлодуй ".

Трите опозиционни групи упреква властта в това, че е избрала " линия на държание и дейности, които вместо да лимитират въздействието върху България на засилващата се неустойчивост и припламващи спорове, слагат странта и жителите под възходящи опасности за сигурността.

" Българската войска и защитата на страната се лишават от качества в услуга на непознати ползи ", се твърди още в претекстовете на Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ - намек, че даването на излезли от приложимост муниции и БТР-и на Украйна има каквото и да било отражение върху потенциала на въоръжените сили.

В същото време следва Министерският съвет да внесе в Народното събрание решение за одобрение на контракта за покупка на нови бронирани машини " Страйкър " от Съединени американски щати - нещо, против което обединената съпротива се опълчва.

Според Българска социалистическа партия, Възраждане и Има Такъв Народ придобиването на машини за пехотата не било съобразено " с най-големите опасности в днешно време - евентуални въздушни удари с ракети и дронове, които изискват вложения освен в Сухопътните сили, а по едно и също време и в Противовъздушна отбрана ".

Те настояват още, че пазаруването на БТР-ите от Съединени американски щати щяло да докара до " дълбоки логистични проблеми " поради хипотетичен дефицит на запасни елементи, детайли и елементи, и муниции, които не се създават в България.

" Обществото е в незнание за същинското положение на Въоръжените сили и за безспорната взаимозависимост на защитата ни от външни фактори. Създава се обективно чувство, че решенията в областта на сигурността и защитата се вземат не на база действителните потребности, а още веднъж в услуга на непознати стопански и политически ползи ", се споделя още в претекстовете.

Войната в Израел дава мотив на вносителите на вота и да обвинят държавното управление, че не полагало задоволително ограничения по " ограничавнае на незаконната имиграция " - макар че това е съществена тематика на кабинета поради акцията за присъединение в Шенген.

Дори АЕЦ " Козлодуй " е намерил място в претекстовете - съгласно Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и " Възраждане " решението за подмяна на съветското нуклеарно гориво с американско е " сериозен риск за енергийната сигурност ", а прекратяването на плана за " Белене " е направено " не по стопански, а по идеологически съображения ".

Изброени са и всевъзможни други събития към работата на Министерството на защитата:
изгражането на база за бойната група на НАТО в България край Ямбол,прехвърлянето на резиденция " Лозенец " в София от МО на Народното събрание " без да е обсъждано даже на Председателски съвет ",изказването на Тодор Тагарев, че освободените миньори от " Марица Изток " са добре пристигнали да влязат в редиците на Българската войска.
В претекстовете е включено даже обвиняване против командира на 61 Стрямска механизирана бригада за това, че нарушил възбраната за пропагандна активност в предизборната акция, тъй като връчил грамота на кметицата на Казанлък Галина Стоянова от ГЕРБ (срещу нея на балотаж се бореше претендент на Българска социалистическа партия, само че не спечели).

" Логичният извод е, че настоящето политическо управление на МО е ненадеждно и нездравословно, министърът е несъответстващ на политическата и военната конюнктура както с изявления, по този начин и с държание, и самичък по себе си е риск за сигурността ", написа в претекстовете на Българска социалистическа партия, подписани от " Възраждане " и Има Такъв Народ.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР