По-малко от месец след като влязоха в сила промените в

...
По-малко от месец след като влязоха в сила промените в
Коментари Харесай

Новата наредба за ТЕЛК вече реже инвалидни пенсии

По-малко от месец откакто влязоха в действие измененията в Наредбата за здравната експертиза, лекари и пациенти към този момент недоволстват против тях. Още в първите седмици на деяние на новите правила се оправдаха опасенията, че тя ще лиши хиляди пациенти от инвалидни пенсии и разнообразни интеграционни добавки. Според измененията % на трайно понижена продуктивност към този момент се дава единствено за главното заболяване, а съпътстващите проблеми се зачитат единствено в случай че носят над 50%. Досега всички болести носеха проценти и по този начин човек можеше да се употребява с цялостни права с няколко по-леки болести. Това написа в днешния си брой вестник Сега.
Наредбата беше наложена от Министерството на здравеопазването макар митинги на пациенти и лекари и откакто един път министър председателят Борисов я изтегли от Министерския съвет, с цел да се успокои напрежението. Новите правила са в действие от 3 август.
" Картината е плачевна. Хората към момента не са усетили поради отпускарския интервал. Работим от седмица, само че всеобщо падат проценти на хората, които идват за преосвидетелстване ", разяснява пред " Сега " доктор Боряна Холевич, ръководител на сдружението на лекарите от ТЕЛК-София. Според нея от 80 минали през кабинета й в последните дни единствено четирима са запазили старите си проценти. Сходна обстановка разказа и доктор Петко Ников от Варна. Според него се обрисува към половината от хората, които за първи път ще се явят пред комисия, да съберат под 50%. По думите на доктор Холевич наесен към този момент ще има много хора, чийто % неработоспособност съществено ще падне, защото в този момент част от лекарите са в отпуск.
От Министерство на здравеопазването обаче не виждат проблем с действието на наредбата. Към ведомството нямало адресирани сигнали на жители за понижен % нетрудоспособност. Проверка посочила, че и в Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) няма постъпили обжалвания на експертни решения, издадени след влизането в действие на смяната.
Чиновниците се осланят на това, че " новите правила работят по-малко от месец и по никакъв метод не може да се приказва за всеобщо понижени проценти. Недопустимо е да се тиражират сходни изказвания и обществото да се вкарва в илюзия, преди да е осъществен разбор на действието на направените нормативни промени ". От Министерство на здравеопазването подсетиха, че като компромис наредбата е в изпитателен шестмесечен период, след което ще бъде осъществена оценка на въздействието й и " при нужда ще бъдат подхванати дейности ". От това обаче не се схваща какво ще стане с пациентите, които са изгубили правата си през пробния интервал.
Според доктор Холевич неналичието на обжалвания не може да е аршин за неналичието на проблем, защото той е заложен в самите условия, а не в използването им.
Д-р Холевич дава няколко образеца за нейни пациенти, чиито инвалидни пенсии ще бъдат орязани. Тя дава за образец пациент с диабет, който обаче страда още от високо кръвно, има проблеми с бъбреците и исхемична болест на сърцето - той получава % единствено за диабета, а останалите болести не били взети поради. Така индивидът получил 40% неработоспособност, в случай че до момента тя била над 50. Така и помощта му съществено падала. Другият случай е на жена, която от 7 години е с ТЕЛК.
" Имам страхотна рана на крайници, на процедура съм неподвижна, имам хипертония, дискова херния, кракът ми е килнат. Досега все съм имала по 74-78 %, с тях получавах по 22 лева добавка за подвижност и 200 лева пенсия, в този момент доктор Холевич сподели, че ще бъда в трета група, значи пенсията ми ще се понижи, а добавката за интеграция не знам дали ще остане ", оплака се дамата. " Сега кракът на тази жена е повреден още, а аз би трябвало да й дам 60%, с което автоматизирано тя слиза в по-ниска група с по-ниска поддръжка. Т.е. аз се трансформирам в един изрод, който й лишава правото на естествен живот, дано ми изясни някой от ръководещите по какъв начин се живее с под 200 лева приход на месец ", възмущава се доктор Холевич пред clinica.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР