По-малко от месец след като електронната система за резервация на

...
По-малко от месец след като електронната система за резервация на
Коментари Харесай

БДЖ отменя влакове заради липса на локомотиви

По-малко от месец откакто електронната система за резервация на билети потегли, БДЖ са изправени пред проблем с липса на локомотиви. Пътниците към този момент има опция да запазят билета си онлайн, само че не е несъмнено дали ще стигнат до мястото, за което са поръчали билет. Закъсненията на влакове в държавния транспортьор към този момент са се трансформирали в всекидневие за доста пътуващи. Още при започване на годината, когато управителният състав на БДЖ бе заменен напълно, новият шеф Никола Василев даде обещание, че ще се работи в посока за оптимално задоволство на клиентите. Девет месеца по-късно все още проблемът със закъсненията и анулацията на влакове остава.

Поредният случай е с анулацията на влака от Бургас за Карнобат, тръгващ в 16.50 ч. Пътници по линията сигнализират, че това се случва от време на време от края на август до момента, само че информацията е пускана в последния миг и не е бил обезпечаван различен превоз.

От БДЖ обявиха, че повода е липса на задоволително локомотиви, което наложило да не се съблюдава разписанието в последните дни. Пътническият трен от Бургас за Карнобат в 16.50 ч. не се е движил три дни през август и три през септември. При пораждане на спешни поправки сдружението изпитвало затрудения за обезпечаването на локомотиви и по тази причина се е наложила отмяната на някои влакове. От холдинга посочват още, че анулацията навръх този трен е обвързвана с това, че след него по разписание в 17.50 ч. има различен по същия маршрут и по тази причина не е обезпечен и рейс.

Въпреки неудобствата, основани на значително пасажери, държавният транспортьор не показва съответни ограничения, които да бъдат подхванати за решение на казуса. Вместо това припомня, че се приготвят процедури за поръчки на нов преносим състав, както и за поправки на съществуващия.

Още през август БДЖ разгласи, че готви няколко публични поръчки. Плановете са да бъдат купени 5 или 6 нови локомотива, като прогнозната стойност на един е 2.5 млн. евро. Освен това са проучвани и възможности за закупуване на пътнически вагони втора употреба от " Дойче Бан ". Вероятно публичната поръчка ще е за около 30 - 50 пътнически вагона втора употреба по информация на изпълнителния директор на БДЖ Никола Василев. Цената на немските вагони, които “Дойче Бан ” вади от употреба, е към 30 хиляди евро, а на тези с климатик -  55 хил евро. Амбицията на националния транспортьор е всички публични поръчки да бъдат с оптимално къси периоди и доставката на новия преносим състав да бъде осъществена до една година.

МОДЕРНИЗАЦИЯ

БДЖ възнамерява и покупка на  шинобуси, с които да навлезе в XXI век. Специфичното на тези возила е, че са смесица от мотриси и рейсове и се движат по жп релси. Държавната компания ще купи към 10 шинобуса, които са опция по късите линии с малко пасажери. В Европа те се употребяват от десетилетия. Цената на рейсовете върху жп релси с потенциал 60 до 80 пасажери ще е около 1.5 - 2 млн. евро. Това не е първата сходна концепция на холдинга. Още през 2013 година БДЖ  планираше да се снабди с цели 30 шинобуса до началото на 2014 година, само че това по този начин и не се случи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР