По-малко от месец преди парламентарните избори, от които се очаква

...
По-малко от месец преди парламентарните избори, от които се очаква
Коментари Харесай

Частната услуга Избори норма ли става?

По-малко от месец преди парламентарните избори, от които се чака сякаш да сложат завършек на подмолно уредения парламентарно-служебен хаос, тематиката е в седма глуха. От купищата задания, с които следващият президентски кабинет беше претрупан и съобщи обществено, излиза, че се готви да векува. В звук с решението на Koнcтитyциoнния cъд отпреди три десетилетия.

Та с това решение се откри публично, че, въпреки и с краткотраен темперамент, никой не може да каже ĸoгa щe изтeчe cpoĸът нa пълнoмoщиятa нa eднo cлyжeбнo пpaвитeлcтвo. Това зaвиcи oт cпocoбнocттa нa пoлитичecĸитe cили дa излъчaт peдoвен кабинет cлeд пapлaмeнтарен избор. А на какво те са способни, към този момент се нагледахме.

Според Конституционен съд слyжeбният кабинет по принцип имa вcичĸи пpaвoмoщия като на постоянния, до момента в който peшaвa тeĸyщитe въпpocи нa вътpeшнaтa и външнaтa пoлитиĸa. Същевременно функционалностите му са лимитирани заради неналичието на парламентарен мандат, самодейност, актове и надзор. Задължителното установяване на правомощията му е оповестено за невероятно, а подготовката на парламентарните избори въобще не е изведено като приоритет. Наложената посредством непрекъснато повторение мантра, че организирането на почтено и транспарантно гласоподаване е най-важната му задача, е на процедура конституционно незащитима измислица.

Оттук и някои заключения. Време е да стане ясно, че служебните кабинети са мощно оръжие и не трябва да бъдат подценявани. И че президентската институция не е с " никакви пълномощия ", с която илюзия сгъстяваха посттоталитарната мъгла. Включително посредством последната Учиндолска самодейност за референдум в интерес на президентска република. Но таман заради тези аргументи организацията на предварителния парламентарен избор от служебния кабинет е основният въпрос, който не трябва да остава нито момент без внимание. Каквото и да ви приказват, постоянно става въпрос за пари и власт, чието легитимиране се прави на избори. 

В този смисъл за какво изборната комисия да не провежда изборите, както й разпорежда законът? И отново изненада. При това повтаряща се. Установили там, че не могат да го създадат независимо, въпреки че създали опит, за който никой не е схванал. В държава с трайно и бурно набъбващ IT-сектор нямало кой да обслужи компютърно вота при гарантирани държавни разходи. 

" Беше изработен опит ЦИК да провежда независимо машинния избор за тези избори, само че не намерихме задоволително експерти, които да сключат контракт с ЦИК и да поемат тази отговорност. Става дума за активност, която изисква ангажирането на няколко хиляди души, отвън останалите функционалности на ЦИК по време на една предизборна акция. Извън това би зародил въпросът, в случай че ние примерно създадем един екип от техници и IT експерти, които непрекъснато да работят в ЦИК, то какво ще вършат тези хора отвън дейните интервали на една предизборна акция. Уволняваме ги и отново ги назначаваме или какво?! ", пита представителят на изборната комисия Цветозар Томов. 

Това е ситуацията. Отсега обаче господин Томов твърди, че ЦИК употребила всичките си контролни благоприятни условия, с цел да подсигурява сигурността на устройствата за машинно гласоподаване. Всички се намирали в един склад и достъп до него се разрешавал единствено от комисията. Щяло да има и техници, които да дават отговор за всяка машина. Само дето складът, машините и всички  IT-та, обслужващи софтуера, са на частната компания, която щяла да бъде директно следена.

Въпросната компания в никакъв случай не е употребила упоменатите хиляди експерти, но независимо от грозните пазарлъци около предишните й участия, стана към този момент част от изборната администрация със статута на несменяема. Ето, в този момент подготвяла повече от 400 машини с демоверсия на софтуера за пробно гласоподаване, което потвърждава още един път че  " една компания, която има като главен предмет на своята активност осъществяването на такива услуги, има много по-големи логистични благоприятни условия, в сравнение с ЦИК ".

Ние пък предлагаме на ЦИК да прочете излязлата наскоро книга  " Изчезналата криптокралица ". Не с цел да се наслаждения на чаровната Ружа Игнатова, а поради безграничните благоприятни условия за ИТ- измами и операции, с които електоратът може да бъде преметнат. Както постоянно, за негова сметка. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР