По-малко от месец остава до началото на световното първенство по

...
По-малко от месец остава до началото на световното първенство по
Коментари Харесай

10-годишният Пеле: „Не плачи, татко, ще спечеля световното за теб“

По-малко от месец остава до началото на международното състезание по футбол в Русия. Краят на огромните шампионати настъпи, с цел да отстъпи място на анализите за любимците в шампионата. Рекордьор по завоювани оценки е Бразилия. „ Селесао “ обаче не е триумфирал на мондиал от 2002-ра. От тогава до в този момент те се провалят в последните 3 съревнования. Рухват два пъти на четвъртфинали и един път на полуфинал вкъщи. Особено мъчително беше точно този провал – 1:7 от Германия. Случи се на полуфинала в Бело Оризонте през 2014-а. Със сигурност този резултат няма да бъде пропуснат. Ясно е, че и доста сълзи са били пролети, поради очакванията за успех в шампионата. Такива имаше и през 1950-та, когато Уругвай измъкна купата посред Бразилия във заключителен мач против домакините, извоюван с 2:1. И тогава сълзите отмиха очакванията за купата. Със сигурност са били и по-горчиви, тъй като по това време „ кариоките “ още не бяха покорявали международния връх.

След последния съдийски сигнал на английския рефер Джордж Рийдър, едно десетгодишно момче прегръща ридаещият си татко с думите: „ Тате, не плачи, ще печеля международното състезание, поради теб “.

Неговото име е Едсон Аранчес до Насименто, прочут в наши дни на целия свят с прякора Пеле.

„ Баща ми беше професионален футболист – споделя в следствие Краля на футбола “. – Неговото име е Жоао Рамос до Насименто по прякор Дондиньо. Спомням си мача на „ Маракана “ против Уругвай. Баща ми и приятелите му бяха приготвили куп храна. Беше празник. Очаквахме, че ще станем първенци. Отборът обаче загуби. Всички в стаята плачеха, в това число и баща. Попитах го за какво и той ми отговори, че повода е изгубената купа. Исках да го утеша и поради това го прегърнах и му дадох дума, че ще я печеля, поради него. “

Майка му Селесте не желала Пеле да става футболист. Причината – татко му получава травма в коляното, която води до завършек на кариерата. Тя желала да види своето дете като преподавател. И евентуално в първия миг, когато Пеле отива на стадиона на „ Сантос “, е останала малко разочарована. Тези усеща обаче се е наложило много бързо да изчезнат в нея. На 16-години синът й става голмайстор на бразилския шампионат, а малко по-късно е включен и в националния тим на страната. Случва се скоро пред международното Швеция 1958. Разбира се, новината за повиквателната на младеж в представителния отбор е призната със смесени усеща от почитателите.

А психологът на тима доктор Кавальо даже споделя, че младокът няма да издържи на напрежението.

“Не го взимайте на международното!”, отсича експертът.

Трябва да отбележим – това е същият доктор, който споделя, че Гаринча, чийто ляв крайник е с шест сантиметра по-къс от десния, въобще не би трябвало да стъпва на терен.

Въпреки рекомендациите, Пеле отива на международното в Швеция. „ Селесао “ печели групата си с 2 победи и едно тъждество. Отбелязани са 5 гола, позволените са нула. 17-годишният гений обаче не съумява да се разпише. И сега, в който последователите на доктор Кавальо считат, че се е оказал прав, Пеле класира Бразилия на полуфинал след гол против Уелс за минималното 1:0. Талантливият състезател продължава да бележи и в идващия дуел. Сразена е Франция с 5:2, а Пеле свети с хеттрик. Бразилия е на край!

„ Последният ни мач беше против домакина Швеция – спомни си преди време Пеле. – Знаехме, че против тях ще ни бъде най-трудно. Все отново са домакини. Оказа се, че това беше най-лесният ни мач. Отбелязахме пет гола като аз вкарах два за триумфа с 5:2. Преди мача съжалявах единствено, че татко ми не можеше да види по какъв начин играя на международно. Докато обувах бутонките мислех и за него, и за мама. Не знаех дали слушат репортажа по радиото. Тогава нямаше телевизия. На терена Густав VI, кралят на Швеция, пристигна и ми стисна ръката. Тогава си споделих: „ Боже мой, дали татко ми знае за това в Бразилия? “ Когато домакините поведоха в резултата, бяхме шокирани. Спомням си по какъв начин Диди извади топката от нашата врата и сподели: „ Мачът в този момент стартира. “ Вава върна един гол. След това направих сомбреро – взех топката на гърди, трансферирах бранител и стрелях във вратата. Вторият беше последният за триумфа. При него надскочих бранител и вкарах с глава. Спомним си го доста добре, тъй като и шведските почитатели ни аплодираха…

След това подвигнах международната купа. Бях на върха на щастието. Осем години преди този ден уверих татко си, че ще печеля шампионата за него. Когато си спомних този миг се разплаках. Гилмар, нашият вратар, ме прегърна и ми сподели: „ Не плачи момче, не плачи! “. Тези усеща обаче бяха доста мощни. Трудно е да се изясни или опише този миг. “

Най-важният гол на Пеле не е някой от двата против Швеция. Беше този, който той вкара на Уелс (1:0). Първата негова цел в шампионата. И посредством нея Бразилия продължи битката на Мондиала. Без този гол нямаше да има край, а Жоао Рамос до Насименто – Дондиньо още веднъж щеше да плаче.

Снимка: Twitter
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР