По-малко от година ще има всеки собственик на жилище, за

...
По-малко от година ще има всеки собственик на жилище, за
Коментари Харесай

Такса смет се очертава хем по-висока, хем с повече бюрокрация

По-малко от година ще има всеки притежател на жилище, с цел да заявява какъв брой души населяват съответния парцел. Това би трябвало да стане до 30 юни, 2018 година, като и притежателите на нежилищни парцели, които се таксуват с такса битови боклуци, би трябвало да сторят същото. Това излиза наяве от импортираните от Министерския съвет в Народното събрание промени в Закона за локалните налози и такси, с които от 1 януари 2019 година се трансформира методът на образуване на такса боклук, написа в. " Сега ".
Основната смяна касае метода, по който се образува размера на такса боклук - ще отпадне данъчната оценка на парцелите като база за начисляване и ще се вкара правилото " замърсителят заплаща ". Това значи цената на поддържането на чистотата в обитаемоте места да зависи главно от количеството изхвърлени боклуци, а не от цената на жилището. Законопроектът обаче планува още една алтернатива за образуване на такса боклук - да се употребява за база броят на живеещите в парцела. Затова на процедура всички притежатели ще бъдат задължени да уведомят общината какъв брой души в техните жилища са " ползвателите " на услугата сметосъбиране, сметоизвозване, отнасяне на отпадъка и поддържане на чистотата на териториите за публично прилагане.
Авторите на законопроекта - Министерството на финансите, признават, че това ново обвързване е спомагателна административна тежест за жителите и бизнеса. " За понижаване на разноските и недопускане на прекалено натоварване на задължените лица е препоръчано уведомяването да се прави еднократно ", се споделя в претекстовете на законопроекта. За новопридобитите след 30 юни 2018 година парцели заявления за живеещите в тях би трябвало да се подадат до 31 декември 2018 година, а след тази дата - в двумесечен период от придобиването им. Общините ще би трябвало да провеждат и опцията регистрацията да се прави по електронен път. Как ще става декларирането, ще бъде разказано в специфични наредби на общинските препоръки по места.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР