По-малко от два месеца остават до крайния срок, в който

...
По-малко от два месеца остават до крайния срок, в който
Коментари Харесай

Всяка регистрирана по ДДС фирма трябва да смени касовите си апарати

По-малко от два месеца остават до крайния период, в който всяка записана по Данък добавена стойност компания би трябвало да смени софтуера за ръководство на продажбите и касовите си апарати. От 1 април 2019 година независимата приложимост на програмен продукт за ръководство на продажбите и касов уред ще е неразрешена, като до тогава производителите на програмен продукт би трябвало да го приведат в сходство с новите условия.

До края на май записаните по Данък добавена стойност наложително би трябвало да подадат в Национална агенция за приходите с електронен автограф информация за софтуера, който употребяват във всеки търговски обект, напомнят от приходната организация.

Към момента броят на касовите апарати и принтери, които отговорят на новите условия, е 12 000, като са издадени над 1,5 млн. касови бележки с отпечатан на тях QR код. Общият брой на касовите апарати на записаните по Данък добавена стойност е 185 000 към края на 2018 година, като 40% от тях могат да бъдат софтуерно доработени, без да се постанова промяна на хардуера. По данни на Национална агенция за приходите компаниите единствено с един касов уред са близо 76 000.

Според новите правила софтуерите, ръководещи фискални принтери и касови апарати, няма да разрешават операции и укриване на доходи.

Производителите на подобен програмен продукт са длъжни да го модифицират и да разгласят пред Национална агенция за приходите сходството му със законовите условия. По данни на Национална агенция за приходите все още има 13 такива софтуера. В развой на оповестяване са още 15 софтуера за ръководство на продажбите. От приходната организация поучават всеки търговец, който употребява програмен продукт за продажби, неотложно да се свърже с производителя му и сервизната компания, която поддържа фискалните устройства, с цел да възнамеряват нужните промени до края на март.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР