По-малко от два дни остават до парламентарните избори на 4

...
По-малко от два дни остават до парламентарните избори на 4
Коментари Харесай

Последните предизборни данни на социолозите: Кой влиза, кой не и от какво зависи това

По-малко от два дни остават до парламентарните избори на 4 април. С какви шансове влизат любимците за присъединяване в 45-ото Народно заседание? За да предложим допустимо най-представителна извадка, събрахме последните проучвания на водещите социологически организации - " Галъп ", " Тренд ", " Алфа Рисърч ", " Сова Харис ", " Медиана ", " Афис " и " Маркет Линкс ".

Резултатие от изследванията им са безапелационни в успеха на обединението ГЕРБ/СДС, която с приближаването на деня за гласоподаване усилва преднината си пред " Българска социалистическа партия за България " до 7-8% разлика.

За разлика от предходни години, като баланьори в идващия парламент се обрисуват две политически обединения, които спорят за третия най-хубав резултат - " ИТН " и Движение за права и свободи.

Под тях в битката за влизане в Народното събрание водят " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! ". Около границата от 4% варират данните за Вътрешна македонска революционна организация, а с шансове за присъединяване в новото Народно събрание е и другата партиотична групировка - " ВОЛЯ-НФСБ ".

Доколко 45-ото Народно заседание ще предложи смяна, зависи и от най-голямата незнайна - изборната интензивност. Колкото по-слаба е тя, толкоз по-голямо въздействие върху крайния резултат ще имат твърдите ядра на огромните обичайни партии. В взаимозависимост от въздействието на пандемичния риск, метеорогичните условия и други фактори, социологически организации предвиждат необятен диапазон към интервала сред 2,4 и 2,9 милиона души.

Галъп: Седем партии влизат в Народното събрание

Изследването, извършено за Българското национално радио в интервала 24-31 март , е измежду 1013 пълнолетни българи и демонстрира структурата на електоралните настройки.

Според него в новия парламент влизат седем партии.

На базата на резултатите могат да се чакат гласоподаватели в необятен диапазон към интервала сред 2,6 и 2,9 милиона души . Прогнозите за интензивност обаче са извънредно сложни и не са изключени съществени съмнения отвън тези граници. Минимален дял от гласувалите се чака да отбележат " Не поддържам никого ".

Гласовете, подадени за партии, обединения и претенденти, в случай че изборите бяха през днешния ден, демонстрират следната картина в последните дни на акцията.

За ГЕРБ и Съюз на демократичните сили биха дали своят вот 28,2% , за Българска социалистическа партия - 20,8% . За " ИТН " се чакат 12,9% , а за Движение за права и свободи - 12,7% . На този стадий е на практика невероятно да се дефинира коя от двете партии ще приключи на третото място - всичко зависи от другите видове готовност при двете партии.

" Демократична България " с 6,1% , групировката " Изправи се! Мутри, вън! " с 5,2% и Вътрешна македонска революционна организация с 4,4% са близо между тях, а не са и надалеч от евентуалния борд. Изгледите на тези обединения зависят напълно от последните дни и дори последните часове, както и от величината на бариерата и степента на " неотстъпчивост " на електоратите.

Последните дни и часове обаче могат да нанесат промени. Например, обединението Воля-НФСБ е с 3% и ще се надява на вероятно по-ниска преграда и предвидим избор.

С 1,6% е " Възраждане ", с 1,4% - АБВ , с 1,3% е групировката на Цветан Цветанов , с 0,6% е " Атака " и така нататък За други партии евентуално ще гласоподават 1,8%.

 Снимка: Галъп

Тренд: ГЕРБ води със 7% пред Българска социалистическа партия

Проучването на " Тренд " е по поръчка на Nova Broadcasting Group, като проучването е правено сред 1005 ефикасни изявленията с респондент на възраст 18 година То е правено като полустандартизирано изявление " лице в лице " в интервала 20-30 март 2021 година

7 партии с опция за посланичество в идващото Народно заседание. ГЕРБ усилва дистанцията си по отношение на Българска социалистическа партия , достигайки близо 7% преднина .

Очакваната изборна интензивност е сред 2.5 и 2.9 милиона поради усложнената пандемична конюнктура.

ГЕРБ остава първа политическа мощ с 28.6% от деклариралите, че ще гласоподават на идните парламентарни избори. Отчитаме увеличаваща се отдалеченост сред първите две партии, дължаща се на лека ерозия в поддръжката за Българска социалистическа партия ( 21.8% ). Третото място се оспорва от " ИТН " и Движение за права и свободи , получавайки надлежно 12.6% и 12.4% от деклариралите, че ще гласоподават на идните избори. Симпатизантите на Движение за права и свободи са по-силно мобилизирани и при възможна по-ниска интензивност тяхната относителна тежест може да се окаже по-голяма от тази на " ИТН ".

Пета политическа мощ остава Демократична България с 5.9% от деклариралите, че ще гласоподават. В рамките на акцията се регистрира лек растеж на " Изправи се! Мутри вън! " достигайки 4.8% поддръжка. Вътрешна македонска революционна организация ( 4.3% ) е седмата партия, която е с действителни благоприятни условия за посланичество в идващото Народно заседание.

Въпреки че се записва растеж в границите на акцията в стойностите на Патриотична коалиция " Воля-НФСБ " , резултатът им ( 3.2% ) остава под парламентарната преграда.

По-надолу в подредбата личат " Възраждане " с 1.6% , АБВ с 1.1% и Републиканци за България с 1.1% .

 Снимка: Тренд

Алфа Рисърч: ГЕРБ е с над 8% пред Българска социалистическа партия

Изследването за електоралните настройки е оповестено на 1 април. Направено е в интервала 27-30 март измежду 1007 пълнолетни жители от цялата страна. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

Проучването демонстрира, че изборната интензивност ще е към 51%, или сред 2,6 и 2,8 млн. души. Тези данни са за действително живеещите в България гласоподаватели.

Подкрепата за партиите, които получават над 4% съгласно изследването, е:

ГЕРБ - 28,1% , Българска социалистическа партия - 19,8% , " ИТН " - 12,7% , Движение за права и свободи - 12,5% , Демократична България - 6,3% , " Изправи се! Мутри, вън! " - 6% , Вътрешна македонска революционна организация - 4% .

За ГЕРБ не се трансформира поддръжката в хода на акцията, само че се усилва разликата с втората мощ - Българска социалистическа партия, с към 8% .

 Снимка: Алфа Рисърч

Притесненията за гласоподаване в Коронавирус не подминават никоя партия, само че най-тежко засягат по-възрастните гласоподаватели, които са забележителна част от електората на Българска социалистическа партия - до 20% от техните гласоподаватели се тормозят. Освен това част от новите протестни обединения като " Изправи се! Мутри, вън! " взимат от гласовете на социалистите , добави социологът.

Резултатът на Движение за права и свободи може да е друг, в случай че има огромен приток от гласове в чужбина, които организацията не мери, и при ниска изборна интензивност. Запазват се близки позициите сред третата и четвъртата политическа мощ - " ИТН " и Движение за права и свободи , и сред петата и шестата - " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! ".

Подкрепата за партиите, които са малко под бариерата, е: " Воля " /НФСБ - 3,1% , " Възраждане " - 1,7% , " Атака " - 1,2% , АБВ - 0,9% , КОД - 0,8% , " Републиканци за България " - 0,8% .

Шест до седем партии имат капацитет да прескочат 4%-та преграда , само че нито една политическа мощ няма да е покрай парламентарно болшинство.

По-ниска изборна интензивност ще усили тежестта на Движение за права и свободи и " Демократична България ", а на Вътрешна македонска революционна организация ще разреши да премине 4%-та преграда . Обратното, вероятно по-висока интензивност ще прибави гласове към новите протестни придвижвания.

Всеки десети от решилите да гласоподават има съществени терзания поради пандемията.

Афис: Изборният резултат ще създаде Народно събрание със съмнителна легитимност

Проучването на " АФИС " бе оповестено на 1 април. Осъществено е в интервала 26-30 март 2021 година Интервюирани директно " лице в лице " отвън домовете им по квотна извадка благодарение на портативни компютърни устройства са 1000 пълнолетни български жители. Проучването е осъществено със лични средства.

Цифрите измежду решилите да гласоподават сочат, че ГЕРБ получава 28,1% , Българска социалистическа партия - 20,2% , ИТН - 14,3% , Движение за права и свободи - 12,9% , " Демократична България " - 6% , " Изправи се! Мутри вън " - 5,1% , Вътрешна македонска революционна организация - 4,6 на 100. За други партии ще гласоподават 8,8 на 100 гласоподавателите.

Под прага остават редица обединения, три от които ще получат над 1% от гласовете - Патриотичната коалиция " Воля и НФСБ " (2,8%) , партия " Възраждане " ( 2,0% ) и АБВ ( 1,4% ).

При изборна интензивност от 2,5-2,7 млн. гласоподаватели, ГЕРБ се обрисува със 74 депутата, Българска социалистическа партия - с 53 , ИТН - 38 , Движение за права и свободи - 34 , Демократична България - 16 , Изправи се! Mутри вън! - 13 , Вътрешна македонска революционна организация - 12 .

 Снимка: Афис

Истината е, че изборният резултат ще създаде Народно заседание със съмнителна легитимност и вещае кратковременен живот на бъдещия кабинет . Разбирателството сред парламентарно показаните обединения може да се окаже непостижима задача и призракът на предварителния избор да надвисне над новия парламент още от първия ден на мандата му. Вторият монопол, който ще рухне с изборния резултат, е на Българска социалистическа партия в качеството й на единствена парламентарна съпротива. Макар и на ниско равнище, тази си роля Българска социалистическа партия ще би трябвало да дели минимум с още една, а може и две обединения ( " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! " ), а това също е смяна. Най-важният извод е, че рецесията на легитимност на политическата система, избухнала през предишното лято, няма да завърши в деня на изборите, а ще продължи и даже може да се задълбочи, в случай че не настъпи същностна смяна в активността на Народното събрание и в метода на правене на политика въобще, разясняват от Афис.

Сова Харис: Очакванията са идващия парламент да е неустойчив

Проучването е извършено в интервала 11-16 март 2021 година Публикувано е на 22 март. Анкетирани са 1000 български жители по метода на стандартизираното face-to-face изявление в дома на респондента. Изследването е по поръчка на вестник " Труд ".

Най-голямата въпросителна, която може да промени електоралната картина, остава изборната интензивност . Сигурните, че ще гласоподават, са нарастнали с към 4% за последния месец и половина и съставляват към 43% от всички гласоподаватели. Това прави към 2 400 000 души .

Формулата, описваща партиите в идващия парламент, е 4+3+1 .

Формациите, които сигурно ще участват в 45-ото Народно събрание, са ГЕРБ-СДС ( 30,7% от действителните гласове), Българска социалистическа партия ( 23,9% ), ИТН ( 11,9% ), Движение за права и свободи ( 11,5% ). Две седмици преди датата на осъществяване на парламентарните избори към момента не може да се дефинира сигурно коя ще бъде първата политическа мощ.

Тези, които съгласно данните от проучването са над бариерата, са: Демократична България ( 5,6% ), Вътрешна македонска революционна организация ( 4,7% ) и " Изправи се! Мутри вън! " ( 4,7% ). Под бариерата, само че със шансове да я доближи при по-висока интензивност, е Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ ( 2,4% ).

Трябва да се означи и резултатът на още 2 обединения: Републиканци за България ( 1,7% ) и АБВ ( 1,2% ), които са над границата от 1%, което демонстрира, че в дълготраен проект имат късмет да играят по-съществена роля на политическата сцена.

При по този начин очертаващата се настройка упованията са идващият парламент да е неустойчив , тъй като доста мъчно ще бъде формирано болшинство.

" Медиана ": В Народното събрание могат да влязат както четири, по този начин и 8 партии

Десет дни преди изборите, на процедура, всички въпросителни остават, разясняват от " Медиана " въз основата на данните от свое изследване, направено сред 16 и 23 март измежду 1004 души на възраст над 18 години, представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организацията " Медиана " и е осъществено със лични средства.

Според данните ГЕРБ би получил 27 на 100 от гласовете на деклариралите, че ще гласоподават, " Българска социалистическа партия за България " - 23 на 100 от деклариралите, че ще гласоподават, " ИТН " - 13.5 на 100 от деклариралите, че ще гласоподават, Движение за права и свободи - 11.3 на 100 . " Изправи се! Мутри вън! " биха получили 6.7 на 100 от деклариралите, че ще гласоподават, " Демократична България " - 4.7 на 100, Вътрешна македонска революционна организация - 4.2 %, Воля-НФСБ - 4 % , АБВ - 1.6 на 100 , " Възраждане " - 1.5 % .

Не може да се отговори на въпроса какъв брой ще са партиите в Народното събрание - данните все още демонстрират, че те могат да бъдат както единствено четири, по този начин и осем.

Маркет Линкс: Протестният избор може да обърне предварителните настройки

Това демонстрира изследване, финансирано и осъществено взаимно от bTV и " Маркет линкс ", извършено измежду 1026 лица над 18 година в страната в интервала 18-25 март по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета.

ГЕРБ водят с 22,8% , на второ място са Българска социалистическа партия с 18,1% и трети са " ИТН " с 12,7% .

Шанс да влязат в новото Народно заседание имат още Движение за права и свободи ( 9% ) и " Демократична България " ( 7,5% ). " Изправи се! Мутри вън! " ( 4,5% ) и Вътрешна македонска революционна организация ( 3,3% ) са на ръба.

 Снимка: bTV

Около 30% от интервюираните считат, че изборите би трябвало да бъдат отсрочени. Близо половината от запитаните обаче мислят, че те би трябвало да се проведат макар растежа на заболеваемост у нас.

Очаква се обаче протестният избор да окаже въздействие и да обърне предварителните настройки. От социологическата организация прецизираха, че той е нестабилен и може да увеличи резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР