По-малко от 60 дни след встъпването в длъжност на Джо

...
Коментари Харесай

САЩ-Русия: Обратно към конфронтацията

По-малко от 60 дни след встъпването в служба на Джо Байдън към този момент е ясно под какъв знак ще мине неговата външна политика - като нова епоха на съревнование сред суперсили, белязана от най-обтегнатите връзки сред Съединени американски щати и Русия след рухването на Берлинската стена и най-силното опълчване с Китай от установяването на дипломатически контакти.

В рамките на няколко дни предходната седмица напрежението стана напълно очевидно откакто Байдън се съгласи, че Путин е палач, а по време на първата среща на високо равнище сред неговата администрация и представители на Пекин китайците назидаваха американците за арогантната им визия, че светът желае да копира техните свободи.
Важното е да сме здрави
Разменените реплики сред Джо Байдън и Владимир Путин бяха извънредно остри. В тв изявление в сряда водещият от ABC попита Байдън дали познава Путин и дали го счита за палач. " Хм, да " сподели американският президент и болшинството наблюдаващи го интерпретираха като позитивен отговор и на двата въпроса. Байдън също по този начин на два пъти даде обещание, че Путин ще понесе последици и " ще си заплати " както поради опитите си да се намеси в американските президентски избори предходната година в интерес на Доналд Тръмп, по този начин и поради това, че е палач.

В отговор Русия изтегли посланика си от Вашингтон и го върна в Москва " за съвещания " - дипломатически ход, който споделя: " Не си приказваме с вас ". Само че Кремъл продължи да приказва с Вашингтон. В четвъртък Путин пожела на Байдън положително здраве. " И в този момент за изказването на моя американски сътрудник. Как бих му дал отговор? Желая му здраве. Казвам го без подигравка. Това не е смешка. " Но пък прозвуча като опасност. Освен това Путин добави, че Байдън приписва личните си черти на него и съобщи, че Америка е държава-убиец, очевидно по голям брой срамни глави в историята й от отношението към индианците и робството до атомните бомби в Хирошима и Нагасаки.

Според гневните мнения в съветските медии Байдън е прекрачил алена линия с персоналната засегнатост към Путин. Кремъл твърди, че в следствие връзките със Съединени американски щати сега са " доста неприятни " и наподобява вървят към още по-голямо утежняване.
Студена война с нови средства
Това не значи, че Студената война се е завърнала, най-малкото тъй като сега няма надвиснала нуклеарна опасност и съперничеството сред Съединени американски щати и Русия (а също и сред Съединени американски щати и Китай) върви по линията на технологиите, кибервойната и конкуренцията за въздействие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР