По-малко от 48 часа отне на Федералната служба за сигурност

...
По-малко от 48 часа отне на Федералната служба за сигурност
Коментари Харесай

Какво ни казва убийството на Дугина за днешна Русия и какво следва

По-малко от 48 часа лиши на Федералната работа за сигурност на Русия да уточни уредника и причинителя на покушението против дъщерята на Александър Дугин. И това незабавно бе коментирано с не просто с съмнение, а с подигравка и въпроси докога съветското контраразузнаване ще се излага по този метод. Същата бе и реакцията на изказванието на някогашния народен представител Иля Пономарьов, че атентаторите били от националистическо партизанско придвижване.

Какво ни споделя за положението на днешна Русия атентатът против Дария Дугина?

И ще последва ли нещо съществено от него?

Ето какво е известно дотук за атентата от вечерта на 20 август:

ФСБ твърди, че гарант и уредник са " украинските спецслужби " (но не показват коя от всичките). И още: Извършител е 41-годишната Наталия Вовк, пристигнала с 12-годишната си щерка София Шабан и по-късно отпътувала за Естония. Тя влезнала в Русия на 23 юли, наела квартира в постройката на Дария Дугина, която била следена от Вовк от автомобил " Мини Купър " с три пъти сменяни номера ( " Донецката национална република ", Казахстан и Украйна). Отишла на същия фестивал " Традиция ", на който били и Алексндър и Дария Дугини и задействала отдалечено детонацията. След това избягала през Псков. ФСБ разгласява и видео записи, само че нищо, коет оконкретно да свързва дамата на фрагментите с атентата.
След това съветският план " НемеZида ", прочут с това, че разгласява данни за украинските служби, разгласява фотография, на която твърди, че е служебно уверение, показващо, че Вовк служи Нацоналната армия на Украйна в отделение 3057 в Мариупол, в което бяха интегрирани и отряди от доброволческия полк " Азов ", разгласен на 13 август за терористична оранизация в Русия.

 Стоп кадър от видео, публикувано от ФСБ, на което се твърди, че е записана Наталия Вовк.
Стоп кадър от видео, публикувано от ФСБ, на което се твърди, че е записана Наталия Вовк.

Михаил Подоляк, консултант на ръководителя на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски, към този момент бе споделил в неделя, че Украйна няма общо с покушението и че то евентуално е резултат на битка сред другите групировки във властта в Москва. Днес той отхвърли версията на ФСБ с думите: " Ru-пропагандата още веднъж основава изчислени светове: за отговорна във взривяване колата на пропагандистката Дугина е " назначена " украинка и 12-годишното ѝ дете. Удивително е, че не са намерили на мястото визитка на " Десен бранш " или " естонска виза ".

От " Азов " обявиха, че Вовк не е обвързвана с тях: " Така нареченият документ, с който съветските спецслужби се пробват да припишат съучастничество на " Азов " към взривяване колата на Дария Дугина, в действителност е следващата операция. А самият терористичен акт е подготовка за " трибунала " над азовци. Така Русия поддържа публичното мнение на жителите си за " нуждата " от такова съдилище. "

Александър Дугин в първата си реакция откакто щерка му изгоря раздрана в джипа на шосе в Подмосковието, назова случилото се " терористичен акт на нацисткия украински режим ". Като акцентира, че тя е била " прелестно православно момиче ", че " в никакъв случай не е призовавала към принуждение и война " и че " желаят с кървясъл гнет да смажат най-хубавите и уязвимите измежду нас ", съобщи: " Нашите сърце жадуват не просто отплата или отмъщение. Това е прекомерно малко, не е по съветски. Трябва ни единствено нашата Победа. На нейния олтар полож иживота си моята щерка. Така че победете, апелирам! "
 Какво ни споделя убийството на Дугина за днешна Русия и какво следва
© Reuters

Естония съобщи посредством външното си министерство: " Можем да публикуваме данни на хора, минали през границата, единствено в рамките, планувани в закона. Ситуацията, в която съветските спецслужби ни упрекват в нещо си в медиите, не се отнасят към тях. Не сме получавали никаква публична информация или питане от съветските управляващи по този мотив. "

Версията на Русия повдига толкоз доста въпроси, че Анализаторът на съветските силови структури и проведената престъпност Марк Галеоти написа: " Интересно е какъв брой постоянно Кремъл подценява какъв брой са рискови опитите му да изяснява реверсивно събитията посредством, почтено казано, непросветеност ".

Каналът " Ватное болото " в " Телеграм " разяснява: " Да отбележим: ФСБ е знаела
И знаейки всичко това, ФСБ не са попречили на " килърката " и дори не са я задържали. Браво, ФСБ, благодари за сазоизобличаването. "

 Антон Герашченко, консултант на вътрешния министър на Украйна, сподели какъв брой елементарно е да се манипулира с документи – с персоналната
Антон Герашченко, консултант на вътрешния министър на Украйна, сподели какъв брой елементарно е да се манипулира с документи – с персоналната " карта " на чиновник на Националната армия на страната на името на Маргарита Симонян, началник на телевизионните канали RT, един от пропагандните рупори на Путин.

Друг сериозен към Кремъл канал Gulagu.net добави: " Започнете тази фамилия. Скоро ФСБ и RT ще опишат по какъв начин Вовк е изключила камерите за наблюдаване на моста преди бийството на Борис Немцов, в хотела, където отровиха Алексей Навални и на паркинга, където е заложила бомба под непатриотичния автомобил " Тойота ленд круизър " на Дугини. "

Александър Невзоров, някогашен народен представител и откакто напусна Русия - гневен критик на режима на Путин, който съгласно него е чиста проба нацизъм, попита:
Има и други сходни реакции, удивляващи се на светкавичното разобличаване на закононарушението спрямо хилядите дни, минали безуспешно от убийствата на Немцов и журналистката Анна Политковская.

 Какво ни споделя убийството на Дугина за днешна Русия и какво следва

Версията, публикувана нощес от някогашния народен представител Иля Пономарьов за някаква Национална републиканска войска се посреща от всички с доста съмнение. На първо място, при траяли дълги години наред репресии и стягане на полицейската страна наподобява съвсем необикновено да има антипутинско терористично придвижване, което да е толкоз интензивно. В текста, звучащ като манифест, няма вдишване на отговорност. Илюстрирането на това известие от Пономарьов с фрагменти от откъслечни палежи на молилизационни пунктове на министерството на защитата не потвърждават връзка сред тях.

Да, има известна логичност в това да бъде ударен Дугин, тъй като той е така наречен " мека цел ". Майстор на самоизтъкването, той от дълго време няма - в случай че въобще в миналото е имал - въздействие върху основаването на хрумвания в Кремъл, да не приказваме за взимането на решения. Не живее под защита, само че пък нападение би вдигнало доста звук поради митовете, основани към неговата персона и слабостта на западните медии да гонаричат " Мозъкът на Путин ".

 Стоп кадър от видеото на ФСБ, в което се твърди, че това е моментът, в който украинката влиза в Русия.
Стоп кадър от видеото на ФСБ, в което се твърди, че това е моментът, в който украинката влиза в Русия.

Тогава за какво не поемат отговорност " патриотите партизани "?

След подобен благоприятен случай да заявят пред света, че Москва има проблем освен в Украйна, а доста по-голям вкъщи с войнстваща вътрешна опозиция?

Юлия Латинина, наблюдаващ на " Новая газета. Европа " и една от първите, прокарали версията за съветски източник на атентата, през днешния ден съобщи, че въобще не съществува Национална републиканска войска (и иронизира, че по този начин се е наричала фашистката войска в края на ръководството на Бенито Мусолини - Esercito Nazionale Repubblicano). Както и че в самия манифест се твърди тъкмо противоположното на убийството край Москва: " Няма да нападаме цивилен обекти и мирни жители и в случай че путинските силовики вършат сходни провокации и ни ги приписват, не им вярвайте! "
Латинина твърди, че случилото се доста наподобява на модерна версия на специфичната интервенция " Тръст " от 20-те години на ХХ век на болшевишките спецслужби за откриване на антисъветските деятели и мрежи вътре в Съюз на съветските социалистически републики посредством основаването на подправена незаконна организация на съперници на режима. Този път задачите, съгласно нея са:
Възможно е, споделя тя, да виждаме и вътрешна игра на спецслужбите, излязла от надзор, само че последствията под формата на нов кръг репресии ще бъдат същите. Латинина обръща внимание на " същинския гърмеж от анонимни профили в обществените мрежи, искащи да бъдат заличени от лицето на земята Украйна и опозицията. По-любопитните тези, които ужасно се радват на това ликвидиране и са огорчени единствено от това, че гибелта била " прекомерно лека " - с цел да раздразнят и провокират устремност посредством скандал. Затова не бих се изненадала, в случай че тези профили за хейт принадлежат на същите среди, почнали интервенцията, наречена " Национална републиканска войска ", добавя тя.

 Стоп кадър от видеото на ФСБ, за което се твърди,че илюстрира един от трите регистрационни номера, които били употребявани.
Стоп кадър от видеото на ФСБ, за което се твърди,че илюстрира един от трите регистрационни номера, които били употребявани.

Такива партизани не съществуват ", съобщи за " Франкфуртер алгемайне цайтунг " и Леонид Волков, един от най-приближените на Алексей Навални.

Марк Галеоти обръща внимание на това по какъв начин изтлеждащите като некомепентност бързи известие от ФСБ и вътрешното министерство в действителност правят услуга точно на крайните наионалистически среди, критикуващи Путин и Кремъл в... непросветеност. " Представете си, че боен склад избухва, тъй като някой пушил на неразрешено място. ОК, разбирам желанието да се отхвърля, че Украйна може дейно да нападна такива обекти. Но това е и самопризнание за некадърни военни с некадърно командване. (...) Може и да е правилно историята за украинката с 12-годишна щерка, само че тя наподобява като значителен неуспех на МВР/ФСБ. "

В последна сметка това е централното в рецензиите, че Путин с целия си мъжкарски способ за ръководи в действителност е слаб бранител на съветските ползи, колеблив е, подкупен и незапознат, продължава Галеоти.

Чудя се какъв брой още други хора са гневни от това, че към този момент може би са идната цел.
Марк Галеоти,
в коментар за версията на ФСБ за атентата

" Страхът може да е комфортен инструмент в ръцете на страната, само че не и в случай че хората си мислят, че тя не им предлага сигурност. Да се упреква Киев е елементарно и несъмнено в сряда (Денят на независимостта в Украйна) ще забележим някакво възмездие, само че в дълготраен проект допускам, че случилото се може да е по-вредно за мита за компетентността на Кремъл и разказа за успеха. "
Той обръща внимание на почерка - сходни гърмежи под джипа са от 90-те години и кървавите войни сред бандите и групировките, само че от години не са на мода. Както и на неизбежното съмнение, че това може да се окаже поръчково ликвидиране не поради политически претекстове, а заради бизнес разногласия. " Дугин, въпреки всичко, е феноменално работлив, без значение от качеството, и пламенно се саморекламира, т.е. в неговия бранд от ядовит и тайнствен шовинизъм има значително пари. "

 Руснаци палят свещи в памет на дъщерята на Дугин.
© Reuters

Руснаци палят свещи в памет на дъщерята на Дугин.

Той няма персонална връзка с Путин, само че е един от цяла кохорта " политически бизнесмени ", пробутващи доктрините и проектите си на Кремъл. През 2014 година за малко бе даже считан за любимец, постоянно го канеха по малките екрани да пропагандира за анексирането на Донбас, негова книга се предлагаше от Генералщабната академия на армията и му предложиха пост в Московския държавен университет. Но Кремъл размишления за анексирането и Дугин към този момент беше излишен, споделя Галеоти. Той се продаваше по-добре на западните извънредно десни кръгове, коет ого направи " сътрудник на въздействия " н чужбина, само че не и авторитетен в Кремъл.

Защо да бъде убиван човек, който е по едно и също време значим и не е?

Вероятно, тъй като той кара хората да имат вяра, че е значим за Кремъл и по този начин ударът по митът за него има повече символен смисъл.

Бомбата под колата на дъщря му евентуално също не е случайност - мъртъв Александър Дугин би придобил ореол на страдалец на националистическит среди, жив и ядосан може да бъде употребен за всевъзможни цели, изключително за повдигане на залозите против Украйна и вътрешната съпротива.

Сигурно ще забележим познатите епизоди с командоси, нахлуващи в апартамент, в който се вършат бомби, управление на украински, няколко $, споделя Галеоти. Но казусът е, че руснаите към този момент са гледали това толкоз пъти, че то няма да ги убеди. " То ще се окаже още един сигнал за неустойчивост под повърхността и уязвимост на режима, който се пробва да наподобява непреклонен. Независимо дали е отражение на сериозен неуспех на силите за сигурност на страната или напрежение и боричкания вътре в тях, това би убедило националистите - които може да са по-малобройни и забележими от демократичните критици на Путин, само че участват в тези служби и имат оръжие - че този режим не извършва това, което приказва и може би е по-слаб, в сравнение с наподобява ", написа британецът за сп. " Спектейтър ".

Юрий Фелщински, емигрирал през 1978 година в Съединени американски щати академик, историк и публицист документалист, сподели за изданието The Daily Beast, че атентатът " най-вероятно е част от вътрешноруски спор " и е подреден от кръгове, имащи интерес Дугин да бъде отстранен. " Украинските спецслужби са в битка на живот и гибел с агресора на лична територи и надали са способни да изпращат чиновници да провеждат терористичинно нахлуване в Москва. "

Лондонският " Дейли телеграф " също не изключва версията за интервенция на някое от звената на обширната мрежа на съветските спецслужби. Но и откри причини в самото начало на ръководството на Путин, напомняйки по какъв начин той стана извънредно известен след силовата реакция на взривяването на жилищни блокове в москва и други градове през 1999 година, в които починаха 307 души. Вината бе хвърлена на чеченски бунтовници и последва бруталната Втора чеченска война.

" Подобна " офанзива " през днешния ден на съветска земя може да се окаже това, от което Кремъл има потребност да сплоти обществото към войната си. Инвазията буксува и наподобява нещ ослучващо се някъде надалеч, а вниманието на руснаците се отвлича от нея. Като докара войната в Москва, Путин може да вдигне градуса, с социална поддръжка да ескалира до цялостна готовност и да възобнови ударите по Киев ", показва консервативното издание.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР