По-малко от 48 ч. след трагедията на автомагистрала Струма догадките

...
По-малко от 48 ч. след трагедията на автомагистрала Струма догадките
Коментари Харесай

Ген. Румен Миланов: Пътят не е виновен, много коли минават оттам безпроблемно

По-малко от 48 ч. след нещастието на автомагистрала " Струма " догадките за аргументите са доста. Както и обвиняванията в общественото пространство. Анализът на специалистите, които работят публично по случая, ще отнеме седмици. " Това в действителност е огромна покруса, съизмерима с една самолетна злополука. Но се вършат повърхностни оценки. Въпросът е дали злополуката е станала преди или след запалването на рейса. Всичко друго е разбъркване на догадки с някакви обстоятелства, което е погрешно. По случая работят едни от най-хубавите и те ще кажат какво тъкмо се е случило и какви са аргументите за нещастието ", разяснява членът на браншовата асоциация " Пътна сигурност " ген. Румен Миланов в студиото на " Денят ON AIR ".

Той е безапелационен, че пътят няма по какъв начин да е отговорен за гибелта на тези 45 души.
" Пътят не може да бъде отговорен, минусите на пътя могат единствено да спомогнат за грешките на лидера. Там минават толкоз коли и не е настъпил случай до момента. Вероятно лидерът е имал погрешно държание. Но е правилно, че задачата на маркировките и знаците на пътя са да не объркват водачите ", съобщи ген. Миланов.

Един от проблемите, който някогашният началник на Народно събрание " Жандармерия " и НСБОП акцентира, е неналичието на съответни ограничения за обезопасяване и сигнализация на пътя.

" Нашата сигнализация е превъзходна, само че за 30 година обратно. Важно е поддържането на настилката, маркировката, защитните огради. Ние нямаме система, с която да следим положението на пътната настилка във връзка с сцеплението. Сега става една каша - имаме хубави правила, само че когато тяхното осъществяване не е вярно, виждаме какво става. И от десетилетия слушам едно изречение " Нямаме пари ", посочи ген. Миланов.
PR специалистът Любомир Аламанов подсети, че би трябвало да се съблюдава етичната граница при представянето на такива тежки вести.
" Това би трябвало да става умерено, със съпричастност към болката на хората. Този апетит за известност, кликове - прекален е. Нашата първа като комуникатори беше да прегледаме акциите си, в случай че има такива, които са по-весели и закачливи, да ги ограничим в един подобен ден ", съобщи Аламанов пред Bulgaria ON AIR.
Той прикани да се разграничава информираността от сензационността.

" Направи ми усещане истеричната конференция, на която една партия се опита за всеки случай да се оправдае. Използваха момента и беше грозно ", разяснява специалистът.

Ген. Миланов акцентира, че жертвите в произшествия у нас за последните 10 години са намалели от 1000 на към 600 годишно.

" Но този прогрес не е задоволителен и не е с темпото, от което се нуждае обществото ", добави специалистът.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР