По-малко от 10 дни преди изборите продължава изключителната активност на

...
По-малко от 10 дни преди изборите продължава изключителната активност на
Коментари Харесай

Продължава акцията на МВР срещу търговци на гласове

По-малко от 10 дни преди изборите продължава изключителната интензивност на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи против търговията с гласове.

Образувани са над 120 преписки по сигнали за изборни нарушавания в цялата страна, оповестиха от държавното обвиняване.
Снимка: btvnovinite.bg
В Бургаско за пазаруване на гласове са задържани девет души. Дилърите са арестувани при спецакции в две села край Несебър, в карнобатското село Екзарх Антимово и в ромската махала в Бургас.

При претършуване в домовете им са открити описи с имена, персонални и дебитни карти, а на един от адресите – и копия на бюлетина с обозначена преференция.

Арестуваните в ромската махала на Бургас са остарели познайници на полицията, неколкократно арестувани за лихварство. При акцията през вчерашния ден е открито, че са обещавали на длъжници да им опростят заеми, в случай че гласоподават за избрана политическа мощ. В другите случаи става въпрос за класическа скица на пазаруване на гласове.

Oт държавното обвиняване прецизираха за bTV, че към този миг няма разкрити групи за пазаруване на гласове, както и че полицията разполага с 48 часа да завърши с инспекциите.
Снимка: btvnovinite.bg
В къща в село Оризаре служителите на реда откриват копия на бюлетина с маркирана преференция, описи и пари, задържана е 38-годишна жена. В прилежащото село Гюльовца са доста по-агресивни към нашия екип.

При акцията в ромската махала в квартал „ Победа “ са открити тетрадки със описи с имена и раздавани суми, персонални и дебитни карти, както и 11 000 лв..

Осем досъдебни производства и 125 преписки са формирани до през вчерашния ден след акциите, заяви прокуратурата, която работи взаимно с ДАНС.

„ До момента за разлика от предходните избори не са налице разкрити от Министерство на вътрешните работи случаи на групи за пазаруване на гласове. Министерство на вътрешните работи не отговори на отправената от нас покана и за първи път от повече от 10 години не взе участие в звеното ", съобщи представителят на прокуратурата Сийка Милева.

От Министерство на вътрешните работи дадоха отговор, че имат автономия при оперативната работа.

„ При всяко установено нарушаване, получен сигнал или открито закононарушение ще се съблюдава закона и по надлежния ред ще се сезира способената прокуратура. Липсата на съглашение не е причина прокуратурата да не работи по докладваните от Министерство на вътрешните работи сигнали “, споделят от вътрешното ведомство.

Проверките би трябвало да завършват до 48 часа, припомниха от държавното обвиняване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР