По-малко от 1% от предприятията искат помощ по мярката 60/40,

...
По-малко от 1% от предприятията искат помощ по мярката 60/40,
Коментари Харесай

Бизнесът предлага нов пакет антикризисни мерки

По-малко от 1% от предприятията желаят помощ по мярката 60/40, обявиха от АИКБ

© Цветелина Белутова Нов пакет от антикризисни ограничения предложиха на държавното управление част от бизнес организациите у нас. Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) упорства за трансформиране на мярката 60/40 в 60/0 - без финансови разноски за работодателите, а Българската търговско-промишлена палата (БТПП) желае безпрепятственото придвижване на артикули и товари, тъй че локалните компании да работят и да извършват поръчки, което от своя страна ще докара до опазване на чиновници или наемане на нови.

Предложенията на БТПП са направени на база анкетното изследване измежду членовете на палатата. То сподели, че към 12% от бизнеса е прекратил работа, а 18% от чиновниците и служащите са в неплатен отпуск в следствие от наложените ограничавания поради COVID-19. Взети под внимание са и обособените мнения на членове на палатата, както и получената информация от службите по търговско-икономическите въпроси на България в чужбина и дипломатическите задачи в София.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики 60/40 не работи

Мярката 60/40 не работи в сегашния си тип, твърди за следващ път АИКБ. Доказателство за това било, че по-малко от 1% от предприятията са декларирали предпочитание да се възползват от новия механизъм. Затова работодателите оферират подпомагането на мярката да стане 60/0 и акцентират, че схемата работи сполучливо в Германия. Подобно подкрепяне има и в Австрия, Англия, Швейцария, Словения и други

Това значи страната да поеме 60% от осигурителния приход на служащ или чиновник (при съответните критерии) и това да е всичко, което неработещият служащ получава като отплата, изясняват от АИКБ. Друго заплащане от страна на предприятието с прекратена активност или ненапълно работно време да не се дължи. " Основната цел на мярката е да поддържа тези работодатели, които желаят да продължат и след рецесията, само че сега имат усложнения. Помощта действително е за служащите - да получат месечните си приходи ", споделя в отговор финансовият министър Владислав Горанов.
Васил Велев

Фотограф: Велко Ангелов
Предлага се също погашение на изключителна еднократна безплатна помощ от 1000 лева за самонаети и микропредприятия с до 9 заети. От АИКБ са създали и сметки, че това ще коства на страната сред 171 и 278 млн. лева според от това какъв брой компании и лица биха се възползвали от тази поддръжка. Подобни ограничения са били въведени в Гърция, Италия и Хърватия и други европейски страни.

От АИКБ упорстват и да се приключи задължението за заплащане на такса за битови боклуци и налог " Сгради " за затворените обекти и предприятия за интервала, в който са прекратили наложително активността си. В този случай не се генерират боклуци, както и не се употребяват услуги от общината, пишат те.

Е-товарителници за икономисване на време

Една от най-важните задания в изискванията на рецесия е да не се попречва износът и вносът, считат от БТПП. И оферират въвеждане на електронни товарителници за икономисване на време, по-добра отчетност, по-добър надзор от страна на страната и грижа за природата.

Това би имало резултат и във връзка с ограничението на хартиения документооборот, обсъждан като евентуален преносител на вируса COVID-19 сред всички участници в подготовката, осъществяването, приключването и управлението на дадена транспортна интервенция.
Цветан Симеонов

Фотограф: Велко Ангелов
От палатата упорстват и за обособяването на логистичните бази като обекти от сериозната инфраструктура на страната.

Важно съгласно бизнеса е и преструктурирането на Програмата за развиване на селските региони с акцент върху дребните и дребни стопанства, отглеждащи плодове и зеленчуци в страната и финансиране на ограничения за обезпечаване на положителни санитарни условия за действие на пазарите за реализация на стоките им.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР