По-малко боеве имаше в Украйна днесПродължават опитите двете армии да

...
По-малко боеве имаше в Украйна днесПродължават опитите двете армии да
Коментари Харесай

Евакуацията в Украйна: Неподвижните ги носят на ръце, а възрастните хора ги дърпат

По-малко боеве имаше в Украйна през днешния ден

Продължават опитите двете армии да спрат огъня, с цел да бъдат евакуирани мирни поданици. Равносметката за през вчерашния ден е, че сполучливо са изведени няколко хиляди души, предава

Евакуацията продължи от градовете Суми, Мариупол, Енергодар и няколко покрайнини на Киев. Междувременно, обстановката в АЕЦ „ Чернобил” провокира паника, след прекъсването на тока в нея.

Стрелбата в действителност спря на доста места, в оповестения час 9.00 сутринта. Това разреши за втори следващ ден да бъдат евакуирани хора от няколко зони на тежки боеве. Неподвижните бяха носени на ръце, на възрастните помагаха да се движат по-бързо. Някои спираха още преди да се качат в рейсовете, за храна и топли питиета, след дни на блокада и липса на хранителни запаси.

"Имахме хубав град, само че към този момент е опустошен. Боли ме като виждам по какъв начин всичко се разпада”, споделя Ана Лазик, гражданин на град Ирпен.

Преди проведената евакуация, жителите на Ирпен били под обстрел, а опитите да избягат сами, приключили трагично.

"Преди два дни опитахме да избягаме с коли. Нашата кола беше осма в колоната. Първите две коли бяха ударени от патрони. Убиха двама мъже и една жена. Успяхме да избягаме и да спасим децата. Едно от тях беше ранено в крака”, споделя Рстослав Медвидира, гражданин на града.

Общо 10 обитаеми места оповестиха евакуация. Пет от тях са покрайнини на Киев, от които хората бягат в столицата. Ако последва блокада на града, евакуираните скоро може да се окажат в същата обстановка.

"Киев има ресурси за седмица или две, в случай че бъде обграден. Но нашата войска към този момент един път разруши проектите на руснаците за блокада. Те пробваха преди 10 дни, ни и до през днешния ден не успяват”, сподели кметът на Киев Виталий Кличко.

Междувременно, паника провокира обстановката в Чернобилската атомна електрическа централа. Украйна разгласи, че електрозахранването е прекратено и има риск от случай. Международната организация за атомна сила сподели, че не виждат опасност за сериозната инфраструктура. В Чернобил има огромни количества употребявано нуклеарно гориво. Според интернационалната организация, то продължава да се охлажда и след спирането на тока.

Ден откакто Владимир Путин сподели, че в нашествието в Украйна вземат участие единствено професионални бойци, Русия призна, че са употребявани наборници. Говорителят на външното министерство разгласи, че младежите са били изпратени в Украйна и някои от тях са взети в плен. Сега Русия споделя, че всички наборници са изтеглени от украинска територия.

"Взимат се строги ограничения за недопускането на служещи на срочна работа в региона на бойните дейности и освобождението на пленените”, изясни представителят на министерството на защитата на Русия Игор Конашенков.

Русия сподели още, че в Украйна били открити лаборатории за разработка на биологично оръжие. Кремъл изиска пояснение от Съединените щати, тъй като лабораториите били финансирани от тях.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР