По магазините у нас масово се продава дълбоко замразено свинско

...
По магазините у нас масово се продава дълбоко замразено свинско
Коментари Харесай

След АЧС, ядем пържоли от дълбокия резерв на Европа

По магазините у нас всеобщо се продава надълбоко замразено свинско от запасите на Европа. Търговците постоянно го пробутват наред с прясното месо. Това предизвести пред TrafficNews Христо Стойков, шеф на свинекомплекса в русенското село Бръшлен, в който 40 000 животни бяха евтаназирани поради африканска чума по свинете /АЧС/, написа Трафикнюз.

Заради рисковата зарада у нас бяха унижожени над 130 000 свине, чието месо се използваше най-вече за прясна консумация.

Сега търговците запълват дефицитас импорт, като доста постоянно докарват у нас нискокачествени екарисажни меса. Холандия, Франция и Германия ще си разчистят запасите, изясни Стойков. По думите му, когато в някоя от тези страни има свръхпроизводство, с цел да не паднат цените пагубно и фермерът Ханс да е предпазен, страната изкупува огромни количества месо, замразява ги надълбоко и ги натрупа. Сега този запас се прочиства с импорт в страни, изумени от АЧС като България.

„ В Русе никой търговец не работи на 100% единствено с прясно месо. Вземат и такова, само че го мешат с надълбоко замразено. Вратът да вземем за пример им излиза на цена от 2 лв., а като го смесят с пресния, го продават на 12 лева Търсят бърза облага ”, изясни Стойков.

Потребителите могат да познаят прясното месо по цвета. Когато то е било надълбоко замразено и по-късно се размразява – отделя вода и цветът му избледнява. Стойков предлага клиентите постоянно да питат търговеца или сервитьора в ресторанта от кое място е месото и да се доверяват единствено на потвърдили се производители, даже и цената да е по-висока.

„ Ще дадете малко повече пари, само че ще спестите от медикаменти и заболявания, които ще ви обзет, в случай че се храните с некачествено месо ”, сподели още шефът на фермата в Бръшлен.

Христо Стойков също съди Българската организация за сигурност на храните /БАБХ/ поради ниско обезщетение. „ Първи заведохме дело, след нас заведе и Лефтер Лефтеров, притежател на свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово. И другите свинекомплекси, където прасетата бяха унищожени поради АЧС, ще го създадат ”, сподели Стойков.

По думите му, поради това, че цената на прасетата е изчислявана по статистиката, а не съгласно пазарната, изплатеното обезщетение за неговата плантация е доста по-малко от действителното.

„ Оцениха ни 80-килограмово прасе за 120 лева Изобщо не ревизираха какви са цените по стоковите тържища. В Холандия да вземем за пример 25-килограмово прасе с транспортните разноски дотук сега излиза сред 80 и 95 евро. И цените непрекъснато скачат ”, изясни Стойков. 

И добави, че парите от компенсацията са нужни за възобновяване на производството в Бръшлен. „ Очаквахме 12-14 млн. лв., а получихме единствено 8 млн. Не слагаме в сметката изгубените облаги. Не сме уволнили служащите, 65 индивида към този момент трети месец след евтаназията на животните са на работа при нас. Освободихме единствено хората от кланицата и транжорната, тъй като не желаеме да пускаме на пазара месо от непознати животни, а да имаме затворен цикъл ”, изясни още Стойков.

Според него ниските компенсации ще накарат притежателите на други свинекомплекси да крият инфектираните животни, в случай че имат случаи на АЧС и по този начин чумата ще продължава да ни мъчи.

След дезинфекцията, комплексът в Бръшлен се готви да стартира работа.  През януари ще бъдат докарани животните, а през ноември ще излязат на пазара с прясно месо.

Стойков е безапелационен, че болестта е влезнала в ръководеното от него стопанство и в другите ферми край Дунава посредством дивите свине от Румъния и комарите, които тази година бяха същинска злина, а ограниченията от страна на страната против унищожаването им закъсняха.   

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР