По любимия си напоследък маниер - че всички са виновни,

...
По любимия си напоследък маниер - че всички са виновни,
Коментари Харесай

Прокуратурата за Магнитски: Отговорността е на трите власти, не само наша

По обичания си в последно време фасон - че всички са отговорни, единствено не и прокуратурата, от държавното обвиняване оповестиха същото и във връзка с глобените по " Магнитски ".

От там разпространиха през днешния ден позиция, основана на рецензиите, че Съединени американски щати и Англия очевидно се оправят по-добре в битката с корупцията в България в сравнение с българската прокуратура. В нея акцентира, че забъркани са всички управляващи, освен правосъдната, от която обвиняването е част. Останалото било непознаване на конституцията. 

" По мотив декларираното от политически лица и представители на институции по отношение на наложените от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати наказания по отношение на петима български жители – някогашни длъжностни лица, Прокуратурата на Република България (ПРБ) е длъжна да подсети, че битката с престъпността, в частност с корупцията, е отговорност на трите управляващи (съдебната, изпълнителната и законодателната) ", пишат от подопечната на Иван Гешев конструкция.

И както доста постоянно, когато му се търси каквато и да е било отговорност Гешев е заявявал:

" Вменяването на тази отговорност само и единствено на правосъдната власт демонстрира непознаване на конституцията, законите на страната и европейските стандарти. "

От обвиняването, което дълго време не можеше да преведе няколко страници от испански език, което е разпитвало 10 пъти един от глобените във втория лист " Магнитски " - Владислав Горанов (по думите на самия Горанов) и което в никакъв случай не откри нередности към лице от първия лист - Делян Пеевски, през днешния ден се усещат длъжни да кажат, че нямат никакво касателство към разкриването на закононарушения. Чия нотговорност е това? - На изпълнителната власт.

" Разкриването на закононарушенията е от компетентността на органите на Министерство на вътрешните работи и службите за сигурност, които при определяне на данни за закононарушение следва да уведомяват прокуратурата. Едва тогава прокуратурата може да осъществя пълномощията си по конституция и закон, а точно да образува досъдебно произвеждане и да управлява следствието, като упражнява контрол за законосъобразното му осъществяване и при съществуване на задоволително доказателства да притегля към наказателна отговорност лицата, които са направили закононарушения " - пишат хората на Гешев.

И с цел да подчертаят по какъв начин Главния няма нищо общо с нищо, декларират:

" Според българската Конституция основният прокурор е част от самостоятелната правосъдна власт със прецизно регламентирани пълномощия и е самостоятелен от останалите управляващи - законодателна и изпълнителна. Евентуалното нарушение на тези съществени конституционни и европейски стандарти излиза отвън правилата на демократичната страна. Историята е посочила, че опитите за влияние и преодоляване на правосъдната власт водят единствено и само до репресии с дълготраен резултат, засягащи правата на българските и европейските жители. "

Отдавна работим

По-нататък четем самобитен доклад във връзка с глобените и в двата листата " Магнитски ". Ето го в резюме:

" Спрямо две от глобените лица – Румен Овчаров и Николай Малинов, от дълго време са импортирани обвинителни актове за осъществени от тях закононарушения, свързани с корупция и шпионаж в интерес на Руската федерация. Отделно от това Овчаров, както и Александър Николов и Иван Генов, били предмет на следствие по към този момент формирано досъдебно произвеждане.

Припомняме, че през септември м.г. Bъpxoвният ĸacaциoнeн cъд анулира ycлoвнитe пpиcъди нa Oвчapoв и нa изпълнитeлния диpeĸтop нa " Mини Бoбoв дoл "  Πлaмeн Eвтимoв зa yмишлeнa бeзcтoпaнcтвeнocт, пpoизнeceни преди този момент oт Aпeлaтивeн cпeциaлизиpaн нaĸaзaтeлeн cъд. Дeлoтo бе върнато зa нoвo paзглeждaнe oт дpyг cъcтaв нa Aпeлaтивeн cъд – Coфия зapaди мнoжecтвo тeжĸи нapyшeния нa зaĸoнa.

Всъщност присъдата, с която се " гордееше " прокуратрата, бе единствената неоправдателна присъда на някогашен министър, въпреки и невлязла в действие, произнесена от закрития към този момент Специализиран съд на две инстанции. И очевидно и нея към този момент я няма.

Делото против " шпионина " Малинов пък въпреки всичко потегли. Но пък Висшия правосъден съвет по този начин и не откри за какво да санкционира арбитър Андон Миталов от Специализирания углавен съд, разгласен от Съединени американски щати за " забъркан в сериозна корупция ", който пусна Малинов на воаяж до Рудия за среща с съветския деспот Владимир Путин.

Можем или не можем

Любопитни са обясненията на хората на Гешев във връзка с Горанов и изказванията, които насочва против него, както и против водача на ГЕРБ Бойко Борисов, един различен глобен по " Магнитски " - Васил Божков. Избягалият в Дубай хазартен необут от години приказва, че е плащал рушвети против защита за бизнеса си. И не е известно това да е от необикновен интерес за прокуратурата.

" Сега разбираме, че " изказванията в листата във връзка с българския жител - Вл. Горанов, също са предмет на следствие по към този момент формирано досъдебно произвеждане. Още през месец април 2022 година е изпратена молба за правна помощ до способените правосъдни управляващи на ОАЕ с искане за осъществяване на разпит в качеството на очевидец на лицето В. Божков посредством видеоконферентна връзка. До сегашния миг молбата не е изпълнена от ОАЕ. Следва да се уточни, че от страна на Прокуратура на Република България са осъществени всички нужни дейности, само че осъществяването на молбата за правна помощ е само и единствено от компетентността на правосъдните управляващи на ОАЕ. Същото е от изключителна значимост за откриване на обективната истина и за продължение на следствието. "

Този откъс е забавен с това, че единствено преди няколко дни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов разгласи от ефира на публичната телевизия, че разпит посредством видеоконферентна връзка е неосъществим и не би имал никаква стойност.

По-нататък се споделя обстойно за подхванатите дейности по отношение на самия Божков.

А що се отнася до някогашния народен представител и медиен магнат Пеевски и до обвързвания от Съединени американски щати с него Илко Желязков, ето какво (не) е открила прокуратурата:

" За лицата Д. Пеевски и Ил.Желязков са осъществени инспекции, в хода на които е била изискана цялата налична информация в ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, Национална агенция за приходите, Агенция по вписванията и други държавни органи. В постъпилата в прокуратурата информация не се съдържат данни за каквито и да било закононарушения.

По отношение на лицата са осъществени и данъчни проверки, които не са открили никакви данъчни нарушавания, респективно отговорности и противоречие в заявените данни. Поради неналичието на каквито и да било данни, от които може да се направи основателно съмнение за осъществено закононарушение, са постановени отводи от формиране на досъдебно произвеждане. "

Пълния доклад на прокуратурата за нейните триумфи по " Магнитски " четете.
Още по темата

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР