По-лошо от липсата на национално самочувствие в областта на отбраната

...
По-лошо от липсата на национално самочувствие в областта на отбраната
Коментари Харесай

Хилав парад на гол тумбак

По-лошо от неналичието на национално самочувствие в региона на защитата и военното дело е единствено помпането на подправено такова. Поредното доказателство бе военният церемониал по случай Деня на храбростта и празника на Българската войска - тъжен опит да се внуши по какъв начин армията има някаква техника и благоприятни условия за защита.

Официалната патърдия събра с изключение на нормалния и строго охраняван държавен и политически хайлайф и хиляди жадни за доза национално самочувствие хора. 

Но мнозина са видели и че " царят е гол ". Защото какво национално самочувствие и възприятие за сигурност могат да доставят да вземем за пример 40-годишни танкове и самолети в един свят, в който оръжията се развиват не с години, а с месеци и часове?

Всъщност

 

драмата в представлението " Хилав парад на гол търбух "

 

стартира по-отрано. Още преди началото на парада бе оповестено, че за първи път от години мероприятието за Деня на храбростта и на Българската войска ще е без водещия хеликоптер Ми-17. По традиция тъкмо той носи националния байрак, само че предходната година машината падна и в нея починаха двама водачи. Сега се оказа, че няма различен Ми-17, който да е ремонтиран, а пък ползваният тази година хеликоптер Ми-24, който откри парада, придружен от хеликоптери „ Кугър “, се оказа, че няма нужната техника за втурване на знамето.

Нещо повече. Въпросният Ми-17 бе употребен за потушаване на огромни пожари, главно за разузнаване на развиването на огъня. И в този момент, в случай че, не дай си боже, има нов пожар, ще се молят на Македония или Гърция да оказват помощ.

 

Повече наподобява на мотив за народен позор, в сравнение с

 

на нещо друго.

Според казаното и показаното на парада с изключение на спартаните и пилатусите, които имат проблем с обслужването, а и част от тях минаха през произшествия, както и някои от бронираните машини като хамърите и пустинните котки, всичко останало е на 40 и повече години. Включително танковете, установките, изтребителите.

Да погледнем единствено някой и различен извод от доклада за положението на защитата и въоръжените сили на Република България. " Наблюдава се понижаване на присъединяване в интернационалните учения спрямо миналата година. Причината е в неналичието на съгласуемост на наличната инфраструктура на военните летища с условията на съюзните страни, което трансформира българските Военновъздушни сили в по-малко желан хазаин за плануваните интернационалните учения и тренировки ".

Пак там се отбелязва и че " въпреки че сигурността на полетите продължи да бъде приоритет на командирите от Военновъздушни сили, през 2018 година с български военни въздухоплавателни средства

 

породиха 36 авиационни катастрофи, от които една злополука, три съществени

 

случая и тридесет и два авиационни случая ". Общият брой на произшествията съвпада с този през 2017 година, само че се отбелязва, че тези през 2018 година са били по-сериозни и съпроводени със загуба на човешки животи и авиационна техника.

Подобни заключения могат да бъдат направени освен за по-атрактивната летателна техника, само че и за тази във военноморските сили и при сухопътните войски.

Драмата е и в живата мощ

Защото отново в отчета може да бъде прочетено, че " макар напъните за набиране и задържане на квалифицирания персонален състав се резервират високите равнища на неокомплектованост с военнослужещи в Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска ". Става дума за едно най-малко 20 на 100 и повода е в ниското възнаграждение.

Военното и държавното управление хвърлят очакванията си в покупката на 8 изтребителя, 2 кораба и 150 бронирани машини за над 4 милиарда лева. 

Като оставим настрани какъв брой постепенно се движат те, няма по какъв начин да не отбележим, че самата войска си споделя, че и това въобще няма да е задоволително. В отчета ясно написа, че те ще  гарантират " превъзмогването на недостига от сериозно нужни отбранителни качества ". Върховният главнокомандващ Румен Радев призова за " дейна и кардинална позиция на българския генералитет ", " тъй като безмълвието през днешния ден може да коства скъпо на подчинените и на данъкоплатците на следващия ден “. Във всеки случай с паради и помпане на подправено самочувствие тази работа няма да стане.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР