По-леки раници без тежки учебници и изморително писане на ръка

...
По-леки раници без тежки учебници и изморително писане на ръка
Коментари Харесай

Екран вместо тетрадка в клас – как учителите се подготвят за новите уроци?

По-леки раници без тежки учебници и изморително писане на ръка в тетрадки. За учениците това може да е сбъдната фантазия, само че за учителите е конфликт с една нова галактика, която изисква бърза и навременна акомодация към цифровата среда и нововъведенията. Макар срещата сред аналоговия и цифровия свят в училищe да е почнала от дълго време – още от уроците по програмиране и осведомителни технологии, през днешния ден тази симбиоза придобива напълно нови измерения. Учителите към този момент имат тежката задача, от една страна, да трансформират методите си на преподаване по отношение на темпото на софтуерния напредък, а от друга – да покажат на подрастващите по какъв начин могат да се възползват от технологиите при усвояването на нови познания.
Прочетете още
За да подкрепят цифровите пълномощия на преподавателите Yettel и просветителният уебсайт Prepodavame.bg основават първата по рода си академия за учители и шефове „ Дигитални умения в ерата на изкуствения разсъдък “. Чрез действителни образци от класната стая и на практика насоки курсовете показват първите стъпки в света на новите технологии и използвани материали за потреблението им в образователните часове. Скоро след присъединяване си в образованието Антоанета Канева, преподавател по математика в Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в гр. Гълъбово, е нетърпелива да приложи наученото на процедура.

„ След края на курса всеки получи задание да създаде урок посредством изкуствения разсъдък. Аз толкоз се възпламених, че на момента сътворих идващия си урок по математика - тематиката беше „ Дробни уравнения “. Всичко се случи по проект и се изненадах от реакциите на учениците. Те желаеха да решаваме още и още задачи… Това рядко ми се случва в час по математика! “, споделя Антоанета Канева, която е приключила програмата „ Нов път в преподаването “ на фондация „ Заедно в час “.

Първата ѝ среща с изкуствения разсъдък се случва съвсем година по-рано, когато тя научава за цифровото предизвикателство на Yettel и Prepodavame.bg, ориентирано към учители и възпитаници. Споделя концепцията на учениците си от 9. клас, а те с ненаситност се впускат в конкуренцията.

„ Пламъчетата в очите им ми посочваха желанието им да работим в тази посока. Така се сблъсках за първи път с изкуствения разсъдък целеустремено. Изпитвах нужда от спомагателна информация, тъй като ми отнемаше доста време да основа верните въпроси в разнообразни платформи, основани на изкуствен интелект. Изпитвах усложнения и получавах неточни отговори. Така по пътя на проба и неточност се появи опция да се включа в Академията за цифрови умения. Нито за момент не се поколебах и се записах “, добавя още тя.

Като най-важно и потребно от образованието Антоанета показва точно асимилиране на умеенето за вярно задаване на въпроси и команди, както и съответните образци за приложението на изкуствения разсъдък. Според нея технологиите са неизменима част от просветителния развой, а усвояването на нови пълномощия и качества става все по-важно за триумфа и развиването ни.

“Динамиката на всекидневието ни изисква бързи реакции от всеки. Дигиталните умения са метод да се оправим със напрежението и да предотвратим „ прегряването “ - това е ефикасен метод да изпълняваме отговорностите си с по-малко старания. Така си подсигуряваме и повече време за отмора и срещи с другари. Отричането или страхът от тях водят до по-голяма доза стрес и неустановеност. Важно изискване е обаче да си създадем хигиена на честотата и използването на технологиите “, заключва учителят по математика.  

Академията „ Дигитални умения в ерата на изкуствения разсъдък “ е план, който цели да подкрепи цифровата подготвеност на преподавателите и шефовете, като им даде на практика насоки за потреблението на новите технологии и внедряването им в образователния развой. Всички образования са изцяло безвъзмездни за преподавателите, а искащите да вземат участие могат да се записват през

 

Партньорството сред Yettel и Prepodavame.bg е част от програмата на телекома „ “. С нея компанията си слага за цел да подкрепи 10 хиляди души годишно да разширят цифровите си знания. Академията за учители надгражда самодейността на Yettel и Prepodavame.bg за развиване на цифрови умения на българските възпитаници в гимназиален стадий, която се организира през 2023 година под формата на планово предизвикателство.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР