По-късно този месец в Египет ще бъдат произведени парламентарни избори,

...
По-късно този месец в Египет ще бъдат произведени парламентарни избори,
Коментари Харесай

Апатията ще триумфира на парламентарния вот в Египет

По-късно този месец в Египет ще бъдат създадени парламентарни избори, на които ще бъдат определени 568 депутати с петгодишен мандат в Камарата на представителите. Те ще се състоят към два месеца след изборите за възобновената горна камара на Народното събрание - Съвета на сенаторите, съобщи ДПА.

Изборите през август за Сената, съвещателен орган без законодателни пълномощия, бяха белязани от незаинтересованост измежду гласоподавателите, като бюлетина пуснаха единствено 14,2 % от общо 63 милиона души, имащи право на глас.

Според наблюдаващи не се чака изборната интензивност да се усили кой знае какъв брой на идните парламентарни избори. Те ще се състоят на два стадия: на 24 и 25 октомври в 14 губернаторства в Южен Египет и делтата на река Нил и на 7 и 8 ноември в останалите 13 губернаторства, в това число в Кайро.

Вторият тур на изборите е плануван надлежно за първия стадий на 23 и 24 ноември и за втория на 7 и 8 декември.

"Общо взето ситуацията към идните избори няма да се разграничава изключително от тази на изборите за Сената ", сподели пред ДПА Амар Али Хасан, политически анализатор и публицист. Той направи ангажимента, че интензивността може да се усили леко поради финансовите благоприятни условия на претенденти да активизират гласоподаватели и да притеглят последователи.

Активността обаче няма да се върне на нивата от изборите, които бяха създадени след въстанието от 2011 година, свалило от власт дългогодишния автократ Хосни Мубарак, предвижда Хасан.

На парламентарните избори през 2012 година, след които за първи път в историята на Египет болшинство в Народното събрание получи придвижването "Мюсюлмански братя ", тя беше 56 %.

За да бъдат накарани повече хора да отидат до урните, Централната изборна комисия неведнъж се закани да наложи парична санкция в размер на до 500 египетски лири (32 долара) тези, които не упражняват правото си на избор.

Заради ниската изборна интензивност на изборите за Сената комисията съобщи, че ще даде на прокуратурата към 54 милиона души, които не са дали своят вот. Не бяха заведени обаче никакви каузи. "Приказките за налагането на санкции, които да накарат гласоподавателите да отидат до урните, към този момент не звучат съществено ", сподели Хасан.

Неотдавнашните избори за Сената минаха под знака на превъзходството на партия "Бъдеще на нацията ", която завоюва 147 от общо 300 места в горната камара на Народното събрание. Две трети от сенаторите се избират директно, а останалите 100 се назначават от президента.

На парламентарните избори, на които над 4500 претенденти ще се борят за 284 места по пропорционална система и 284 по мажоритарна, "Бъдеще на нацията " ще оглави обща листа, включваща още 11 политически обединения.

Критици се притесняват също, че идните избори още веднъж ще бъдат доминирани от партия, вярна на президента Абдел Фатах ас Сиси.



Правейки отпратка към предходния парламент, който бе доминиран от хора, лоялни на президента, Хасан съобщи, че законодателният орган не е оправдал упованията на египтяните, което също ще се отрази на желанието им да отидат до урните на идните избори.

"Парламентът одобри редица закони, от които хората не останаха удовлетворени ", сподели той. "Имаше закони, по които нямаше задоволително диспути. "

През юни 2017 година Народното събрание даде утвърждението си за противоречив проект за предаване на Саудитска Арабия на суверенитета върху два като цяло безлюдни острова - Тиран и Санафир. Решението провокира необикновени митинги в Египет, на които стачкуващите упрекнаха президента, че е "продал " островите в подмяна на саудитска помощ.

"Няма да гласоподавам на изборите ", сподели Мустафа Махмуд, 37-годишен инженер. "През последните години не съм видял нито един народен представител, който да е оказал помощ за решаването на някакъв проблем в нашия квартал. Не познавам нито един от претендентите. "

През последните години държавното управление на Ас Сиси също по този начин понижи енергийните дотации на фона на ограниченията за строги икономии, свързани със заем за финансово подкрепяне от Международния валутен фонд в размер на 12 милиарда $.

Като последица от ограниченията, които включваха освобождение на курса на националната валута и повишение на налозите, доста египтяни, които години наред са разчитали на държавни дотации за стоките от първа нужда, към този момент едвам свързват двата края.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР