По какво си приличат задържаните лекари от ТЕЛК в Пловдив,

...
По какво си приличат задържаните лекари от ТЕЛК в Пловдив,
Коментари Харесай

Лекарка от ТЕЛК в страшна схема със здрави роми за хиляди левове

По какво си наподобяват арестуваните лекари от ТЕЛК в Пловдив, Силистра и Ловеч? Макар и в разнообразни точки на страната, работят по един и същи метод - елементарно дават решения за неработоспособност на малограмотни здрави хора от малцинствата. Срещу надлежно заплащане съгласно обвиняванията на прокуратурата. А заболели, които се нуждаят от освидетелстване, са размотавани и чакат пред лекарските кабинети.

В Силистра и Ловеч свадите гръмнаха тези дни, до момента в който в Пловдив още преди 10 година беше разкрита сходна скица. На съд бяха изправени 3-ма лекари и двама медиатори. Единият - доктор Валентин Гарабитов, умря по време на процеса, само че колежката му доктор Славка Петкова получи присъда от 6 година и половина затвор на първа и втора инстанция. Друга лекарка - Цветанка Огорялкова, се размина с условна присъда, която влезе в действие. А медиаторите от Асеновград - някогашните съпрузи Милена Куцева и Димитър Ройнов, също получиха условни санкции.

Върховен касационен съд върна делото на първа инстанция и то стартира изначало. Сега прокуратурата преквалифицира обвиняванията в по-тежки.

Д-р Славка Петкова ще дава отговор за рушвет в изключително огромни размери, което съставлява изключително тежък случай. Законът планува от 10 до 30 година затвор, санкция до 30 хиляди лева и конфискация на имуществото ѝ. За Куцева и някогашния ѝ брачен партньор е повдигнато обвиняване за предложение на рушвет, където наказването е до 6 година затвор и до 5000 лева санкция.

Д-р Петкова и съучастниците ѝ бяха задържани през 2011 година Така пловдивската прокуратура и полиция бяха измежду първите в страната в разтрошаване на порочната скица. Тя е работила от декември 2009 до ноември 2010 година Но съгласно проверяващите нищо чудно да е работила и по-дълго обратно във времето. На този стадий обаче събраните доказателства са за година. За този интервал съгласно обвиняването доктор Славка Петкова е прибрала 62 200 лева от 311 пациенти,

а посредничката ѝ Куцева - 63 400 лева от 317 души. Бившият ѝ брачен партньор Димитър Ройнов има на сметката си 800 лева от 4-ма пациенти.

Процесът и на двете инстанции беше засекретен поради употребяваните СРС. Но съгласно очевидци в залите на съда доктор Петкова е била извънредно настъпателна и изрично отричала виновност. Тя твърдяла, че оказва помощ на хората. От признанията на Милена Куцева обаче е разплетена цялата скица. Били са открити тефтерчета на нея и лекарката, където си водели черно счетоводство - кой пациент по кое време е освидетелстван и какъв брой е платил.

Всичко потегля от тогавашните съпрузи Милена и Димитър Ройнови от Асеновград. Те имали компания, която се занимавала с напредване на документи до ТЕЛК и Национален осигурителен институт. Жената била моторът в бизнеса с пациенти. Тя ги намирала и им пособия по-бързо да им бъдат придвижени документите в ТЕЛК. За тази услуга вземала 350 лв. от човек. Една част оставали за нея, а друга - за лекарите в ТЕЛК.

Милена най-вече се сработила с интернистката доктор Славка Петкова от 5-и състав на ТЕЛК в Пловдив. Пращала пациенти и на починалия към този момент доктор Гарабитов, само че те били по-малко. В схемата имало и друга лекарка - доктор Огорялкова. Тя не взела участие директно в подкупите и не получила пари. Само издавала документи на изпратените от Милена пациенти, че са лежали в лечебни заведения. Повечето от тях са от Асеновград и близките села от Родопската яка.

Според прокуратурата в главната си част били малограмотни. И на множеството в издадените им от ТЕЛК решения пишело, че са с диабет. Сред тях имало изцяло здрави. Това открили проверяващите, като подложили на в допълнение проучване 15 души. При тестванията в УМБАЛ “Св. Георги " се оказало, че половината въобще нямат такова заболяване. Въпреки че към този момент са с решение за неработоспособност.

Милена Ройнова, след това Куцева, постоянно звъняла на доктор Петкова и доктор Гарабитов, с цел да ги предизвести, че им е приготвила клиенти. В много от случаите Петкова стремително им придвижвала документите към картотеката на ТЕЛК. По този метод им осигурявала бърза писта за явяване пред нейния 5-и състав, в който тя имала решаващата дума.

Интернистката засилвала симптоматиката на някои, с цел да получат по-висок %, а оттова и пенсия. Петкова давала съвещания по телефона какво би трябвало да симулира пациентът. Разследващите открили съответен случай с жена, която била с диабет. Но Петкова инструктирала посредничката да я приготви по този начин, че пред комисията да съобщи, че вследствие на болестта е съвсем сляпа.

Това автоматизирано ѝ нараснало % на неработоспособност. Останалите лекари от комисията се съмнявали, написа " 24 часа ". Някои намерено питали за какво се дават толкоз високи проценти и упорствали за инспекция. Д-р Петкова ги упреквала в расизъм, тъй като били от малцинствата. Двете водили бележници - по тях проверяващите стигнали до пациентите.

Плащанията ставали всеки месец на срещи сред Ройнова и Петкова. Или лекарката пътувала до Асеновград, или другата до Пловдив, с цел да си поделят парите. Прокуратурата не ги е задържала с подкупите, само че са документирали диалозите им със СРС. Така се стига да арестите през 2010 година Славка Петкова съдействала и на мнозина изселници в Турция, които нямат задоволително стаж в България, да се снабдят с инвалидни пенсии. Предстои процесът да започва наново на 18 февруари в Пловдивския областен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР